Επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής μετά από την εγκυμοσύνη
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Leave a Comment
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιό σημαντικές στην ζωή μίας γυναίκας. Κατά την περίοδο αυτή, συντελούνται ορισμένες θεαματικές αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Κάποιες από αυτές είναι αναστρέψιμες, όπως η κατακράτηση υγρών ή η κατάθλιψη post partum(παροδική κατάθλιψη που παρατηρείται το πρώτο διάστημα μετά την γέννα), και κάποιες άλλες μπορούν να αφήσουν το σημάδι τους στο σώμα της γυναίκας για πάντα. Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να επέμβει και να δώσει λύση σε πολλές από τις δυσαρμονίες που η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει. Ας δούμε όμως ποιά προβλήματα παρουσιάζονται, σε ποιά σημεία του γυναικείου σώματος, τι μπορεί να διορθωθεί και πότε είναι η πιό σωστή χρονική στιγμή για να επέμβουμε.
Κοιλιακή Χώρα : Η πιό συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται μετά από μια εγκυμοσύνη, είναι η κοιλιοπλαστική. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αν σκεφτούμε οτι το σημείο του σώματος το οποίο δέχεται την μεγαλύτερη πίεση είναι το δέρμα και το τοίχωμα της κοιλιακής χώρας. Το δέρμα υφίσταται μια πολύ μεγάλη διάταση προκειμένου να καταφέρει να καλύψει την όλο και αυξανόμενη περιφέρεια της κοιλιάς. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες από κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους, υπό την δράση της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, απομακρύνονται από την μέση γραμμή και αποκτούν σχήμα V. Στο κοιλιακό τοίχωμα, η περιτονία των μυών για τον ίδιο λόγο χαλαρώνει. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, την γνωστή εικόνα μιας γυναίκας που κατά τα άλλα μπορεί να έχει φυσιολογικό σώμα, αλλά στην κοιλιακή χώρα παρουσιάζει χαλάρωση, περίσσεια δέρματος , αλλαγή του σχήματος του ομφαλού, ή ακόμα και κρεμάμενη κοιλία. Όλα αυτά είναι ανθεκτικά σε οποιαδήποτε κρέμα, γυμναστική άσκηση ή συντηρητική θεραπεία( μασάζ, laser, κλπ). Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι η κοιλιοπλαστική. Η επέμβαση γίνεται μέσω μίας οριζόντιας τομής, η οποία κρύβεται στο εσώρουχο ή το μαγιό,και αν η γυναίκα έχει γεννήσει με καισαρική τομή, χρησιμοποιούμε την ήδη υπάρχουσα τομή με τις εκατέροθεν προεκτάσεις της. Εκτέμνεται η περίσσεια δέρματος και λίπους από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση. Αποκαθίσταται η διάσταση των μυών και ο ομφαλός, και προωθείται το δέρμα της ανώτερης κοιλίας προς κάλυψη του κενού που άφησε η εκτομή. Η επέμβαση συμπληρώνεται με τοπικές λιποαναρροφήσεις αν χρειάζεται. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ½ ώρες. Η ταυτόχρονη καισαρική και κοιλιοπλαστική θα πρέπει να αποφεύγεται. Αφ' ενός πρέπει να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα της γυναίκας για να “μαζέψει” όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε στο τέλος η εκτομή να είναι αισθητά μικρότερη. Αφ' εταίρου πραγματοποιώντας την επέμβαση την ώρα της γέννας και λόγω της διάτασης του δέρματος, της κατακράτησης των υγρών και της παρέκκλισης του ανάγλυφου του σώματος από το φυσιολογικό, τα όρια χάνονται και η εκτομή δεν θα είναι η πρέπουσα. Τέλος, κάνοντας την επέμβαση άμεσα, προσθέτουμε στους πόνους της καισαρικής και αυτούς της κοιλιοπλαστικής και θέτουμε την νέα μητέρα, για τις πρώτες και τόσο σημαντικές ημέρες του νεογνού, σε μία μετεγχειρητική κατάσταση που δεν της επιτρέπει να ασχοληθεί με το μωρό της όσο θα ήθελε. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει η κοιλιοπλαστική, είναι 6 μήνες μετά την γέννα και μετά. Το σώμα έχει σχεδόν επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση και το μωρό δεν είναι πια νεογνό. Έχουν χαθεί τα περισσότερα κιλά της εγκυμοσύνης και η γυναίκα έχει επιστρέψει σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες. Μια δεύτερη βασική προϋπόθεση, είναι η γυναίκα να έχει ολοκληρώσει τον οικογενειακό της προγραμματισμό. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα σε πιθανή επόμενη εγκυμοσύνη, απλά είναι πιθανό να αναδημιουργηθούν τα προβλήματα που με την επέμβαση καταφέραμε να λύσουμε και να χρειαστεί νέα επέμβαση.
Μαστοί : Και για τους μαστούς ισχύει το ίδιο, οτι για να προχωρήσουμε σε μία επέμβαση δεν θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί άλλη εγκυμοσύνη, για να μη χρειαστεί να την επαναλάβουμε. Εξαίρεση αποτελεί η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης με ή χωρίς απλή ανόρθωση. Η επέμβαση αυτή δεν επηρεάζει την γαλακτοφορία αλλά και το αποτέλεσμα της δεν επηρεάζεται από άλλη εγκυμοσύνη. Προϋπόθεση βέβαια είναι η τοποθέτηση των ενθεμάτων να γίνει κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και η τομή να μην γίνει στην θηλή. Αν δεν τηρηθεί έστω μία από τις δύο αυτές αρχές, υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα να μην μπορέσει να γαλακτοφορήσει στην επόμενη εγκυμοσύνη. Τις περισσότερες φορές όμως, οι μαστοί μετά και το πέρας της γαλακτοφορίας, παρουσιάζονται να έχουν χάσει τον όγκο τους, να είναι πτωτικοί και να έχουν πολύ χαλαρό δέρμα. έτσι δεν είναι αρκετή η απλή ανόρθωση και χρειάζεται εκτός από το ένθεμα να γίνει και σμίκρυνση των μαστών. Με αυτή την επέμβαση, μπορεί να κοπούν οι γαλακτοφόροι πόροι και θα πρέπει να αποφεύγεται αν η γυναίκα δεν έχει ολοκληρώσει τις γέννες της. Οι επεμβάσεις αυτές λοιπόν, θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος και της τελευταίας γαλακτοφορίας για να πάρει ο μαστός το τελικό του σχήμα και να μην συνεχίσει να αλλάζει και μετά την επέμβαση.
Ραγάδες : Οι ραγάδες ή ραβδώσεις είναι ένα πρόβλημα που όσο και αν μοιάζει απλό, είναι δυσεπίλυτο. Δημιουργούνται από την απότομη μεταβολή του βάρους μας, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω ή την απότομη διάταση του δέρματος λόγω αύξησης της περιφέρειας της κοιλιάς ή κατακράτησης υγρών. Γίνεται σαφές λοιπόν, οτι η εγκυμοσύνη είναι περίοδος δημιουργίας ραβδώσεων. Όχι μόνο τα συντηρητικά μέσα όπως οι κρέμες και το μασάζ δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπισή τους αλλά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λύση ούτε αν καταφύγουμε στις χειρουργικές επεμβάσεις. Λύση μπορεί να υπάρχει μόνο για τις ραβδώσεις της κοιλιακής χώρας. Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, αυτές που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση εκτέμνονται μαζί με το δέρμα και εξαφανίζονται. Αυτές που βρίσκονται πάνω από τον ομφαλό διατείνονται κατά το μήκος τους μαζί με το δέρμα που τις φέρει, με σκοπό να κλείσει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την επέμβαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο λεπτές και πολύ λιγότερο ορατές. Δυστυχώς τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε στην κοιλιακή χώρα δεν μπορούμε να τα πετύχουμε αλλού.
Αιδοίο : Ακόμα και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας παρουσιάζουν μεταβολές στην εξωτερική τους εμφάνιση μετά την γέννα. Τόσο η διάσταση των ορθών κοιλιακών όσο και η διάταση του δέρματος και των κοιλιακών τοιχωμάτων, προκαλούν αλλαγή του σχήματος και της γωνίας του αιδοίου. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πτωτική και γεροντική εικόνα της περιοχής. Πολλές φορές η κατάσταση επιδεινώνεται από μία κρεμάμενη κοιλία, η οποία κρύβει το ήδη πτωτικό αιδοίο χειροτερεύοντας περισσότερο την κατάσταση. Η λύση και εδώ είναι η κοιλιοπλαστική. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα γίνεται πραγματικό lifting του αιδοίου αλλάζοντας ριζικά το σχήμα του προς το καλύτερο. Αποκαθιστά αισθητικά αλλά και λειτουργικά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας δίνοντας μια νεανική εικόνα. Μπορεί να συνδιαστεί και με αιδοιοπλαστική για την σμίκρυνση των χειλέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
0 σχόλια »
Leave your response!