, , ,

Τι σημαίνουν τα σημάδια στο σώμα μας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011 Leave a Comment


Τι σηµαίνουν οι κίτρινες κηλίδες γύρω από τα µάτια; Τα µελανιασµένα δάχτυλα και η έντονη τριχοφυΐα; Αν αναρωτιέστε γι’ αυτά και άλλα, διαβάστε το θέµα που ακολουθεί.

Πολύ ξηρά χείλη
Αν τα χείλη σας είναι συχνά ξηρά και αφυδατωµένα, πιθανότατα πρόκειται για ατοπική δερµατίτιδα, που εµφανίζεται συνήθως στη βρεφική - παιδική ηλικία και µπορεί να αφήσει κάποια κατάλοιπα και στην ενήλικη ζωή. Τα έντονα ξηρά χείλη µπορεί επίσης να υποκρύπτουν υπερβιταµίνωση Α εφόσον συνοδεύονται από ξηρότητα και σε άλλα σηµεία, π.χ. στα µάτια (ξηροφθαλµία). Επίσης µπορεί να οφείλονται σε δυσανεξία σε κάποια κραγιόν ή στη χρήση απολεπιστικών κρεµών.

Λευκά «µπαλώµατα» στη στοµατική κοιλότητα 
Πρόκειται είτε για µυκητιασική στοµατίτιδα είτε για γενικευµένη άφθωση (άφθες). Η πρώτη οφείλεται σε τροποποίηση του pH της στοµατικής κοιλότητας και υπεραύξηση της µυκητιασικής χλωρίδας και η δεύτερη στην πτώση της άµυνας του οργανισµού από κούραση, λήψη αντιβιοτικών ή κάποια ασθένεια. Αν εµφανίζετε τακτικά γενικευµένες στοµατίτιδες, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για ανοσολογικό έλεγχο.

Κίτρινες κηλίδες γύρω από τα µάτια ή τους αγκώνες
Ονοµάζονται ξανθελάσµατα και αποτελούν ένδειξη υψηλών τιµών χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Μπορούν όµως να εµφανιστούν και ως απλό δερµατικό σύµπτωµα, που όµως ίσως µας προειδοποιεί για πιθανή εµφάνιση χοληστερίνης στο µέλλον.

Νύχια που ασπρίζουν όταν τα πιέζουµε
Αν όταν πιέζετε το νύχι σας το ροδαλό χρώµα αργεί να επανέλθει, είναι πιθανό να υπάρχει πρόβληµα µε την κυκλοφορία του αίµατος στα τριχοειδή αγγεία. Καταστάσεις που συνδέονται µε µειωµένη κυκλοφορία είναι ο διαβήτης, η περιφερική αγγειοπάθεια, η χαµηλή πίεση κ.ά. Σπάνια, το σύµπτωµα µπορεί να αποτελεί και ένδειξη αναιµίας.

Μπλε δάχτυλα
Μπορεί να εµφανίζονται µόνιµα σε άτοµα που έχουν αναπνευστικά προβλήµατα όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια και έντονα προβλήµατα της αιµατικής κυκλοφορίας όπως συµβαίνει στο σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιµία κ.λπ. Επίσης το σύµπτωµα (ονοµάζεται φαινόµενο Raynaud και συνήθως εµφανίζεται σε συνδυασµό εναλλαγής του χρωµατισµού από άσπρο σε κόκκινο και κατόπιν καταλήγει σε µπλε) σχετίζεται και µε πολλά ρευµατικά νοσήµατα και παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων. Ορισµένες φορές πάντως µπορεί να εµφανίζεται παροδικά όταν βρισκόµαστε σε κρύο περιβάλλον.

Έντονη τριχοφυΐα
Η έντονη τριχοφυΐα στις γυναίκες σε διάφορα σηµεία του σώµατος, όπως στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά (γραµµή) κ.ά., πολύ συχνά αποτελεί ένδειξη συνδρόµου πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό οφείλεται σε ορµονικές διαταραχές και µπορεί να οδηγήσει σε προβλήµατα περιόδου και γονιµότητας.

Πρησµένα δάχτυλα 
Μερικές φορές τα δάχτυλα είναι οµοιόµορφα πρησµένα, ενώ άλλες είναι κάποια ή µόνο ένα. Στην πρώτη περίπτωση η αιτία βρίσκεται συνήθως σε προβλήµατα όλου του οργανισµού, µε πιο συνηθισµένη την παχυσαρκία. Άλλα αίτια είναι η κατακράτηση υγρών λόγω ορµονικών ή ηλεκτρολυτικών διαταραχών (από κακή διατροφή ή λήψη φαρµάκων), καθώς και κάποια ρευµατικά νοσήµατα, όπως η ρευµατοειδής αρθρίτιδα ή ο ερυθηµατώδης λύκος.

Μαύροι κύκλοι
Οι µαύροι κύκλοι κάτω από τα µάτια που δεν οφείλονται σε κούραση είναι συνήθως κληρονοµικοί, χωρίς να υποκρύπτουν πάντα κάποιο πρόβληµα υγείας. Συνήθως για την εµφάνισή τους ευθύνεται η συµφόρηση της µύτης που εµποδίζει την κυκλοφορία των αγγείων κάτω από τα µάτια αλλά και κάποιες αλλεργίες. Τέλος οι µαύροι κύκλοι µπορεί να οφείλονται και σε ατοπική δερµατίτιδα.

Αναψοκοκκινισµένα µάγουλα
Τα µάγουλά σας κοκκινίζουν χωρίς εµφανή λόγο (ζέστη κ.λπ.); Τότε µάλλον µιλάµε για τη λεγόµενη ροδόχρου νόσο, η οποία µπορεί να επιδεινώνεται µε την απότοµη αλλαγή θερµοκρασίας, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά. και χρειάζεται την επέµβαση δερµατολόγου προκειµένου να ελεγχθεί. Ωστόσο τα αναψοκοκκινισµένα µάγουλα µπορεί να αποτελούν και ένδειξη δερµατικής αλλεργίας αν συνοδεύονται από φαγούρα και απολέπιση.

Ειδικά για το στήθος
Αν υπάρχει κάποια εσοχή ή εξέλκωση, σκλήρυνση ή είσοδος της θηλής προς τα µέσα ή πληγή, πρέπει να επισκεφτούµε αµέσως το γιατρό µας.

Πηγή: myworld.gr

0 σχόλια »

Leave your response!