, , ,

Άρθρο στην εφημερίδα Real News: Καλοκαίρι και επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 Leave a Comment



Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τόσο ο αριθμός των επεμβάσεων Πλαστικής Χειρουργικής όσο και αυτός των μη επεμβατικών θεραπειών(botox,fillers,μεσοθεραπεία) σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των επεμβάσεων γίνεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο και προς το τέλος του φθινοπώρου. Κατά κύριο λόγο, οι ασθενείς επιλέγουν αυτή την περίοδο με το λογικό σκεπτικό ότι θέλουν να είναι έτοιμοι την περίοδο που το σώμα τους θα εκτεθεί σε κοινή θέα, δηλαδή το καλοκαίρι. Η μείωση των επεμβάσεων το καλοκαίρι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν ορισμένες θεραπείες ή επεμβάσεις που αντενδύκνειται να γίνουν την περίοδο της υψηλής ηλιοφάνειας οδηγεί στη λαθεμένη γενίκευση ότι  το καλοκαίρι, το οποίο στην Ελλάδα διαρκεί σίγουρα πιο πολύ από τους 3 μήνες,δεν γίνεται καμία θεραπεία επεμβατική ή μη. Η καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι η νούμερο ένα επιλογή για τη διενέργεια ορισμένων επεμβάσεων, αλλά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν άλλη εποχή είναι λύση.
 
Το βασικότερο πρόβλημα την καλοκαιρινή περίοδο είναι...


η αυξημένη ηλιοφάνεια και η επίδρασή της στη δημιουργία δύσμορφων ουλών. Οποιαδήποτε επέμβαση γίνει σε περιοχή εκτεθειμένη στον ήλιο παρουσιάζει μεγάλη πιθανότητα οι ουλές να ερεθιστούν, να πρηστούν και να κοκκινίσουν, συνεπώς αυτές οι επεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα τα μπάνια στη θάλασσα δεν απαγορεύονται.Το θαλασσινό νερό έχει αποδειχθεί, ότι επιταχύνει την  επούλωση των χειρουργικών τομών.

Μικροεπεμβάσεις και Μη Επεμβατική Αισθητική

  Οι μικροεπεμβάσεις, όπως η αφαίρεση σπίλων, λιπωμάτων, ξανθελασμάτων, και άλλων καλοηθών βλαβών που γίνονται για κοσμητικούς αποκλειστικά λόγους δεν πρέπει να γίνονται, παρά μόνο στις περιοχές που καλύπτονται από το μαγιό. Με τον καυτηριασμό ενός καλοήθους σπίλου στο πρόσωπο για παράδειγμα, υπό την επίδραση του ήλιου, μπορεί να δημιουργηθεί δυσμορφία χειρότερη από τον ίδιο τον σπίλο που υπήρχε αρχικά.

 Όπως το θερμικό έγκαυμα, έτσι και το χημικό αλλά και το εκ τριβής, αντιδρούν άσχημα στην έκθεση στο φως, και έτσι το χημικό  peeling προσώπου αποφεύγεται συστηματικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αποτρίχωση με laser παλαιότερα δεν γινόταν σε μαυρισμένα δέρματα. Με τα μηχανήματα νέας τεχνολογίας δεν υπάρχει αυτό το εμπόδιο και έτσι οι συνεδρίες μπορούν να συνεχιστούν κανονικά όλο το χρόνο, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται. Χωρίς πρόβλημα  γίνονται και οι αντιρυτιδικές θεραπείες στο πρόσωπο (botox, fillers, mesotherapy). Η μεσοθεραπεία σώματος λόγω των εκχυμώσεων που προκαλεί, καλό θα ήταν να γίνεται σε προ-καλοκαιρινή περίοδο, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα το καλοκαίρι.

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις επεμβάσεις σε 3 κατηγορίες. Σε αυτές που δεν πρέπει να γίνονται καλοκαίρι, σε αυτές που μπορούν να γίνουν όλες τις εποχές, και σε αυτές που δεν υπάρχει αντένδειξη αλλά για πρακτικούς λόγους είναι προτιμότερο να μη γίνουν καλοκαίρι.

Στο πρόσωπο, το οποίο είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο, επεμβάσεις όπως το χειρουργικό peeling απαγορεύονται την περίοδο της αυξημένης ηλιοφάνειας. Αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτές που γίνονται μέσω  “κρυμένων” τομών όπως η χειρουργική αύξηση χειλιών, η γενειοπλαστική η ωτοπλαστική και η ρινοπλαστική. Η τελευταία, έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να αποφεύγονται για ένα τρίμηνο τα γυαλιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ηλίου. Συνεπώς κάποιος που θέλει να υποβληθεί σε τέτοιου είδους επέμβαση και δεν μπορεί να τα αποχωριστεί, καλό θα είναι να την προγραμματίσει όσο διαρκεί το φθινόπωρο ή ο χειμώνας. Αντίθετα, όταν μιλάμε για τη βλεφαροπλαστική, η συνεχής χρήση των  γυαλιών ηλίου μαζί με αντηλιακό καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη προυπόθεση για την πραγματοποίηση της επέμβασης, αφού είναι τα μόνα που μπορούν να προστατέψουν τις φρέσκιες τομές στα βλέφαρα από την βλαβερή ακτινοβολία. Όσον αφορά στο face lift, το είδος, η έκταση της επέμβασης αλλά και η παρατεταμένη ανάρρωση, κάνει πολλούς υποψηφίους να αποφεύγουν τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες έστω και αν οι τομές βρίσκονται μέσα στα όρια του τριχωτού της κεφαλής, και προστατεύονται.

Στο υπόλοιπο σώμα, το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η αντίδραση στον ήλιο, γιατί οι τομές ως επι τω πλείστον κρύβονται μέσα στο μαγιό, εκτός από τη βραχιονοπλαστική στην οποία είναι αρκετά εμφανείς και καλό θα είναι να αποφεύγεται. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό κατά τους χειμερινούς μήνες, έτσι ώστε το καλοκαίρι στην παραλία το σώμα να έχει πάρει την τελική του μορφή, να έχουν υποχωρήσει τα οιδήματα και τα αιματώματα και να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε πλήρως διαμορφωμένο.

Μετά από τη λιποαναρόφηση απαιτούνται περίπου 3 μήνες για να απορροφηθούν τα οιδήματα που δημιουργούνται λόγω της επέμβασης. Για άλλες μεγαλύτερες επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική, το lifting μηρών και γλουτών μπορεί να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Την καλοκαιρινή περίοδο, επιτρέπονται αυτές οι επεμβάσεις, αλλά το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα μετατίθεται για το επόμενο καλοκαίρι. Στα αρνητικά στοιχεία μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τη δυσχερή λόγω ζέστης, χρήση ειδικού ιατρικού κορσέ για 3-4 εβδομάδες  μετά από αυτού του είδους τις επεμβάσεις.

Όσον αφορά στο στήθος, ισχύουν και εδώ τα παραπάνω. Μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες προκειμένου να λάβει την τελική του μορφή μετά την επέμβαση είτε αυτή είναι αυξητική, είτε μειωτική είτε ανόρθωση. Αν η επέμβαση γίνει από την άνοιξη και μετά, το καλοκαίρι τα ενθέματα θα βρίσκονται ακόμα πολύ ψηλά και το στήθος θα είναι οιδηματώδες. Θα είναι παρουσιάσιμο και όμορφο, αλλά δεν θα έχει λάβει την επιθυμητή του μορφή.

Η επιλογή του χρόνου που θα πραγματοποιήσουμε μία επέμβαση εξαρτάται λοιπόν, εκτός από την διαθεσιμότητα του ασθενή και του ιατρού, από το αν η ηλιακή ακτινοβολία μας το επιτρέπει αλλά και από το πότε θέλουμε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, ποτέ στις αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι άμεσο.

Η καλοκαιρινή περόδος είναι απαγορευτική για ορισμένες επεμβάσεις αλλά για τις περισσότερες δεν  υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι μάλιστα πρώτη επιλογή ατόμων που δεν δουλεύουν καλοκαίρι(όπως π.χ καθηγητές) αλλά και αυτών που δεν μπορούν να πάρουν άδεια από την δουλειά τους άλλη περίοδο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

0 σχόλια »

Leave your response!