Ώτοπλαστική-Η λύση στο πρόβλημα των "πεταχτών" αυτιών
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Leave a Comment
Το φυσιολογικό αυτί σχηματίζει γωνία εικοσιτριών περίπου μοιρών με την κροταφική χώρα του κρανίου. Στην περίπτωση που η γωνία αυτή είναι μεγαλύτερη, προεξέχουν πολύ, δημιουργώντας μια δυσμορφία που είναι γνωστή ως “αφεστώτα ώτα” και μπορεί να είναι εταιρόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Ειδικά σε μικρές ηλικίες το ψυχολογικό πρόβλημα που συνοδεύει αυτή τη δυσμορφία μπορεί να είναι αρκετά έντονο, γι'αυτό και στα παιδιά συνίσταται η αντιμετώπισή του σε προσχολική ηλικία. Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6-7 ετών οπότε και το αυτί έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του σε ποσοστό 85%. Τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει το αυτί είναι τα εξής:
α) Πολύ μεγάλη κόγχη, με αποτέλεσμα η προαναφερθείσα γωνία να είναι πολύ μεγαλύτερη από 23 μοίρες και τα αυτιά να “πετάνε” β) να μην σχηματίζεται η ανθέλικα, με αποτέλεσμα να είναι πεπλατυσμένα γ) συνδυασμός των δύο δ) τα προεξέχοντα αυτιά να είναι ταυτόχρονα πολύ μικρά (περισφιγμένα). Ανάλογα με το πρόβλημα χρησιμοποιείται και η κατάλληλη τεχνική.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Παιδιά
Αν οι γονείς αντιληφθούν το πρόβλημα με τη γέννηση του μωρού, μπορούν να εκμεταλλευτούν την πλαστικότητα που παρουσιάζουν οι χόνδροι του αυτιού τις πρώτες ημέρες της ζωής και με κατάλληλη επίδεση να διορθωθεί το πρόβλημα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, η καταλληλότερη ηλικία για χειρουργική αποκατάσταση είναι μόλις πριν πάει σχολείο, όταν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του αυτιού. Έτσι το παιδί έρχεται σε επαφή με τους συνομήλικους του, έχοντας ξεπεράσει συμπλέγματα που πιθανός τα αφεστώτα ώτα να του δημιουργούσαν, ή αυτά πoυ θα του δημιουργούσαν τα σχόλια των συμμαθητών του. Η επέμβαση στα παιδιά γίνεται υπό γενική νάρκωση μιας και η επέμβαση διαρκεί συνήθως μία με μιάμιση ώρα.
Ενήλικες
Στους ενήλικες αντίθετα, η διαδικασία γίνεται με τοπική νάρκωση, μιας και συνήθως είναι πιο υπομονετικοί και πιο συνεργάσιμοι και έτσι η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο. Αφού μελετηθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του κάθε ασθενούς, αποφασίζεται η μέθοδος ή ο συνδυασμός μεθόδων που θα χρησιμοποιηθεί(τεχνική Mustardé, anterior scorring) . Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί και δεν είναι ορατή. Διορθώνεται η υπερτροφία της κόγχης, σχηματίζεται η ανθέλικα, χαράσσονται οι χόνδροι για να χαλαρώσουν οι δυνάμεις που δημιουργούν τη δυσμορφία, και τοποθετούνται τα ράμματα που θα συγκρατούν αρχικά τα αυτιά στην νέα τους θέση. Τέλος γίνεται συρραφή της τομής.
ΑΝΑΡΡΩΣΗ
Τα παιδιά, τα οποία θα υποβληθούν στην επέμβαση αυτή με γενική νάρκωση θα παραμείνουν στην κλινική για 24 ώρες. Αν η επέμβαση γίνει με τοπική αναισθησία ο ασθενής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως. Για μία εβδομάδα θα φέρει περίδεση στο κεφάλι και όταν αφαιρεθεί, θα είναι ελεύθερος να πλυθεί και θα φοράει μία κορδέλα στην περιοχή, για την αποφυγή ακούσιου τραυματισμού για 3 εβδομάδες. Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται τα μικρά αιματώματα, οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή. Ο ασθενής επιστρέφει σε όλες τις ασχολίες του πολύ γρήγορα, με την αφαίρεση της περίδεσης με μόνο περιορισμό την αποφυγή τραυματισμού στην περιοχή (ομαδικά αθλήματα κλπ).
0 σχόλια »
Leave your response!