, ,

Ελπίδες από νέα φάρμακα για «ασπίδα» στο μελάνωμα

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 Leave a Comment

Φως στο μακρύ «τούνελ» της αντιμετώπισης του μελανώματος, του πιο απειλητικού καρκίνου του δέρματος, εκτιμούν οι ειδικοί ότι διαφαίνεται από τα αποτελέσματα δύο νέων κλινικών μελετών...
Αμφότερες επικεντρώνονται στις λεγόμενες στοχευμένες θεραπείες, δηλαδή πρόκειται για θεραπείες που στοχεύουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. 

Τα νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μελανώματος που διεξάγεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011.

«Δύο φάρμακα περιμένουν έγκριση με τη διαδικασία του επείγοντος από το FDA της Αμερικής και το EMEA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο (PLX 4032) στοχεύει σε ασθενείς με συγκεκριμένη μετάλλαξη της νόσου (BRAF/V600E), η οποία βρίσκεται στο 50% των αρρώστων με μεταστατικό μελάνωμα. Ως φαίνεται από τη μελέτη, η ανταπόκριση των ασθενών φτάνει το 80%, ενώ το διάστημα χωρίς υποτροπή της ασθένειας έχει διπλασιαστεί. Το δεύτερο (IPILIMUMAB) ενεργοποιεί συγκεκριμένα μόρια που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού (Τ λεμφοκύτταρο). Για πρώτη φορά σε μεταστατική νόσο, σε συγκριτική μελέτη, φάνηκε αύξηση της επιβίωσης των αρρώστων στατιστικά σημαντική» ανέφερε ο παθολόγος-ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, 

Θεραπεύσιμο το μελάνωμα εάν διαγνωστεί έγκαιρα 

Το μελάνωμα αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων με 130.000 νέα κρούσματα ετησίως σε όλο το κόσμο. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου βαίνει αυξανόμενη και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο τέσσερα-πέντε άτομα ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν μελάνωμα.

Πολλαπλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα, η ευπάθεια στο ηλιακό έγκαυμα, η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, και η παρουσία πολλαπλών ή δυσπλαστικών μελανοκυτταρικών σπίλων αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση μελανώματος.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. «Η πρώιμη ανίχνευση και η πρόληψη του μελανώματος έχουν τεράστια σημασία για την επιβίωση (πρόγνωση) των ασθενών και επιτυγχάνεται με τρεις κυρίως τρόπους: α) την τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο ή εξειδικευμένο ιατρό, β) την περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος (εξέταση από τον ίδιο τον ασθενή) και γ) την ορθή εφαρμογή των κανόνων της αντιηλιακής προστασίας» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, κ. Αλέξανδρος Στρατηγός.

0 σχόλια »

Leave your response!