, , ,

Κακοσμία ιδρώτα, καταπολέμήστε την πριν σας μυριστούν

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 Leave a Comment


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ:  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ, ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΧΩΡΑ


Η εφίδρωση είναι απαραίτητη φυσιολογική λειτουργία, που προλαβαίνει την υπερθέρμανση του σώματος μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα. Υπεύθυνοι για την εκδήλωσή της είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε ολόκληρη την επιφάνεια της επιδερμίδας, εκτός από το δέρμα των φρυδιών, της έσω επιφάνειας του πτερυγίου του αυτιού, της βαλάνου του πέους και των μικρών χειλιών του αιδοίου. Ο αριθμός των ιδρωτοποιών αδένων είναι μεγάλος (2.500.000–3.000.000) και διαφέρει τόσο από άτομο σε άτομο, όσο και από περιοχή σε περιοχή του σώματος του ίδιου ατόμου. Έτσι, στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες εντοπίζονται οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, ενώ σε άλλα σημεία του δέρματος είναι σαφώς λιγότεροι.

Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες είναι οι περισσότεροι και βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του σώματος, κυρίως δε στις παλάμες, τα πέλματα, τη ράχη και το στήθος. Οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται μόνο στις μασχάλες, την περιφέρεια της θηλής του μαστού, την πρωκτογεννητική περιοχή και τον έξω ακουστικό πόρο. Μοιάζουν με τους εκκρινείς, αλλά είναι δέκα φορές μεγαλύτεροι.
Συχνή πάθηση των ιδρωτοποιών αδένων είναι η υπεριδρωσία, που μπορεί να είναι γενικευμένη ή εντοπισμένη. Εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού, κυρίως στους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικους. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, αλλά οι γυναίκες καταφεύγουν συχνότερα στη λύση της θεραπείας, επειδή θεωρούν την κατάσταση λιγότερο αποδεκτή.
Η γενικευμένη υπεριδρωσία είναι συχνότερη σε ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, τον υπερθυρεοειδισμό, την παχυσαρκία, την υπογλυκαιμία, τον σακχαρώδη  διαβήτη, την αναπνευστική ανεπάρκεια και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η εντοπισμένη υπεριδρωσία είναι πιο συχνή και εντοπίζεται στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες. Εκδηλώνεται με τη μορφή σταγόνων στο έδαφος, δυσκολεύοντας τις γραφικές εργασίες ή ακόμη και τον απλό χαιρετισμό, ενώ παράλληλα προκαλεί και χρώση στα ρούχα των ατόμων από την υπερπαραγωγή ιδρώτα στην περιοχή των μασχαλιαίων πτυχών. Ως έναν βαθμό, η εντοπισμένη υπεριδρωσία σχετίζεται με τη θερμορύθμιση και επηρεάζεται από συγκινησιακούς παράγοντες. Η παραγόμενη υγρασία είναι πολύ καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηριδίων, καταλήγοντας έτσι στην εμφάνιση κακοσμίας.
Η κακοσμία του ιδρώτα είναι δυσάρεστη οσμή του δέρματος που προκαλείται συνήθως από τα ένζυμα που παράγονται από τα μικρόβια μιας συγκεκριμένης περιοχής (συνήθως της μασχάλης) ύστερα από διαβροχή με ιδρώτα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η περίπτωση της γενικευμένης κακοσμίας. Κακοσμία ιδρώτα μπορεί να εμφανιστεί και ύστερα από κατανάλωση ορισμένων τροφών (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, μπαχαρικά, παστουρμάς), καθώς επίσης και σε ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο τυφοειδής πυρετός.
Πριν επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία για την κακοσμία του ιδρώτα, πρέπει να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μόλυνση της περιοχής με μύκητες, κόκκους ή παθολογικά βακτηρίδια. Σε διαφορετική περίπτωση, συνιστάται η χρήση αποσμητικών διαλυμάτων ή σπρέι, παράλληλα με την εφαρμογή θεραπείας για την υπεριδρωσία.
Τα αποσμητικά διαλύματα περιέχουν αντισηπτικές ουσίες, αιθέρια έλαια, αρώματα, αντιοξειδωτικές ουσίες, παράγωγα μετάλλων και οινόπνευμα, φροντίζοντας να τροποποιούν τις δυσάρεστες οσμές και να προσδίδουν αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης. Τα αποσμητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την αποτρίχωση ή πριν από την έκθεση στον ήλιο, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος. Στις δασύτριχες μασχάλες προτιμώνται τα αποσμητικά σε μορφή σπρέι, ενώ στις μασχάλες με αραιές τρίχες προτιμώνται τα αποσμητικά σε μορφή roll – on.
Σχετικά με τη θεραπεία της υπεριδρωσίας, η συνηθέστερη αγωγή συνίσταται στη χορήγηση παραγώγων αλουμινίου σε διάλυμα 20%. Άλλη μέθοδος είναι η ιοντοφόρηση, δηλαδή η τεχνική διείσδυσης ιόντων στο δέρμα με τη βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θεωρείται αποτελεσματική για την υπεριδρωσία παλαμών και πελμάτων.
Σε επίμονες περιπτώσεις υπεριδρωσίας, υπάρχει και η λύση της χειρουργικής επέμβασης με αφαίρεση του δέρματος της μασχάλης, η οποία ωστόσο αφήνει αντιαισθητικές ουλές, ενώ παράλληλα εγκυμονεί και σοβαρό κίνδυνο επιμολύνσεων.
Σε περιπτώσεις όπου αιτία της υπεριδρωσίας είναι το άγχος ή άλλα συγκινησιακά ερεθίσματα, μπορεί να χορηγηθούν ήπια ηρεμιστικά για μικρό χρονικό διάστημα.
Τέλος, θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της υπεριδρωσίας στις παλάμες, τις μασχάλες και το πρόσωπο προέκυψαν με τη χρήση αλλαντοτοξίνης, η οποία χορηγείται υποδόρια σε πολύ μικρές δόσεις. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα διαρκεί 2-8 μήνες για τις μασχάλες, 4-12 μήνες για τις παλάμες και 6-12 μήνες για το πρόσωπο.
Οι μυρωδιές διεγείρουν τις αισθήσεις και επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε, όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό μας. Εάν ανήκετε, λοιπόν, στην κατηγορία των ατόμων που εμφανίζουν τάσεις υπεριδρωσίας ή κακοσμίας, μην πτοείστε. Με τη βοήθεια ενός ειδικού θα βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει, ώστε να νιώθετε άνετα στο περιβάλλον σας.

Μώρου Μαρία

Φαρμακοποιός 
πηγή: advancehealth.gr

1 σχόλια »

  • ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ said:  

    Υπεριδρωσία

    Το botox βρίσκει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα λύνεται σε 10 λεπτά με την εφαρμογή τόσο στην μασχαλιαία χώρα όσο και τις παλάμες και τα πέλματα. Η εφαρμογή του φαρμάκου στις περιοχές που μας ενδιαφέρει προκαλεί την αδρανοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων για περίπου 6 μήνες. Με μια επίσκεψη στο ιατρείο δύο φορές το χρόνο είναι αρκετή για να αποτρέψει τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται από την υπερβολική λειτουργία των αδένων αυτών, και να μας απαλλάξει από την δυσοσμία των ποδιών, τα εφιδρωμένα χέρια που προκαλούν αμηχανία στις χειραψίες και τις αντιαισθητικές στάμπες ιδρώτα στα ρούχα, στην μασχαλιαία περιοχή. Πολλοί ασθενείς λύνουν το πρόβλημά τους με μια επίσκεψη μόνο το χρόνο, πριν το καλοκαίρι όπου η εφίδρωση είναι πιο έντονη.

  • Leave your response!