, ,

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Τρίτη 17 Μαΐου 2011 Leave a Comment

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές


Τα τελευταία χρόνια χάρη στην αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την ιατρική εξέταση το 70% των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και στο 50% αυτών των περιπτώσεων η επιβίωση είναι πενταετής.

Μόνο το 10% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομικά αίτια, ενώ στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μπορεί με μία αιματολογική εξέταση να εντοπιστούν τα ογκογονίδια που συνδέονται με την εκδήλωση της πάθησης. Τα άτομα αυτά ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ καθηγητής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διημερίδα με θέμα: «Νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική» που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φαχαντίδης επισήμανε ακόμη ότι επειδή στο 70% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται στο πρώτο στάδιο του καρκίνου ή και πιο νωρίς, παρέχεται η δυνατότητα συντηρητικών επεμβάσεων (τμηματική μαστεκτομή) χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί η γυναίκα σε ριζική μαστεκτομή.

Οι συντηρητικές επεμβάσεις γίνονται βάσει κριτηρίων, ενώ μπορεί να εφαρμοστούν ακόμη και όταν ο καρκίνος του μαστού είναι σε δεύτερο στάδιο, αφού προηγουμένως γίνει υποβάθμιση του σταδίου με τη υποβολή της ασθενούς σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια »

Leave your response!