, ,

Διατροφικές επιλογές που μας δροσίζουν

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 Leave a Comment


Τροφές για τις μέρες που ανεβαίνει η θερμοκρασία

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα έχουν αρχίσει να μας ταλαιπωρούν. Έτσι, όταν δεν θα έχουμε τη διέξοδο της βουτιάς στα δροσερά νερά μιας θάλασσας, πρέπει να μάθουμε να δροσίζουμε το σώμα μας, έτσι ώστε να βιώνουμε τη ζεστή περίοδο, χωρίς προβλήματα, αλλά και με σχετική άνεση.

Σίγουρα, το νερό είναι το κύριο μέσο ψύξης και ενυδάτωσης του σώματος, αφού τίποτα δεν είναι καλύτερο σε μια καυτή, υγρή ημέρα από μια ικανοποιητική ποσότητα κρύου νερού. Το νερό λοιπόν είναι ένα καθοριστικό στοιχείο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της διαδικασίας της θερμορύθμισης, που περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος, μέσω του ιδρώτα. 

Έτσι, το σώμα για να επιβιώσουμε της ζέστης και να λειτουργούμε σωστά, απαιτεί νερό, όχι μόνο βέβαια από ροφήματα, αλλά και από πολλά τρόφιμα που προσφέρουν το ίδιο στοιχείο της ψύξης, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι συστάσεις για την επαρκή ενυδάτωση που δίνονται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δε μιλούν πλέον για οκτώ ποτήρια νερού ημερησίως και αποφυγή όλων των καφεϊνούχων ροφημάτων, επειδή προκαλούν αφυδάτωση, μέσω της διούρησης. Οι συστάσεις αυτές δίνουν πλέον για τις γυναίκες, τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13 (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml). Οι τιμές αναφοράς που περιλαμβάνονται στην παρούσα σύσταση ισχύουν μόνο για τις συνθήκες της μέτριας θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Είναι φυσικό πως τώρα το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι συστάσεις αυτές δεν επαρκούν και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών.

Τα καλύτερα ροφήματα και τρόφιμα που μπορούν να μας δροσίσουν είναι πολλά. Όσον αφορά τα τρόφιμα, κατάλληλα είναι ασφαλώς αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Για αυτό και η φύση πολύ σωστά έχει δώσει όλα τα λαχανικά και φρούτα του καλοκαιριού, τα οποία έχουν περιεκτικότητα πάνω από 85% σε νερό, ώστε να αποτελούν καλούς φίλους, στους καύσωνες του καλοκαιριού. Για να δούμε λοιπόν τι επιλογές έχουμε πέρα από το δροσερό νεράκι.

Φυσική λεμονάδα: Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε τη δική μας λεμονάδα και να αποφύγουμε είτε τους χυμούς λεμόνι με ζάχαρη ή τα αναψυκτικά τύπου λεμονίτα, που επίσης έχουν πολλή ζάχαρη. Αρκεί να προσθέσουμε φυσικό χυμό από στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι σόδα και να βάλουμε, μικρή ποσότητα από τεχνητό γλυκαντικό. Προκύπτει ένα πολύ δροσιστικό αναψυκτικό, χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Ανθρακούχα ποτά-Αναψυκτικά: Για τους περισσότερους τύπους αναψυκτικών όπως π.χ. τύπου κόλα, υπάρχουν πλέον οι επιλογές diet' 'light, χωρίς ζάχαρη, που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά τεχνητά υποκατάστατα, όπως π.χ. ασπαρτάμη, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ούτε έχουν θερμίδες, και για τα οποία δεν υπάρχει επίσημα κάποιο επιβαρυντικό επιστημονικό εύρημα. Είναι σημαντικό όμως να μην τα υπερκαταναλώνονται ή σίγουρα να μην αντικαθιστούν πλήρως το νερό. Οι σύγχρονες συστάσεις έχουν συμπεριλάβει και αυτά τα προϊόντα στις συστάσεις της ενυδάτωσης.

Χυμοί φρούτου: Οι '100% φυσικοί χυμοί' σαφώς μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ως υποκατάστατο κάποιου φρούτου (στα πλαίσια των 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα), πάντα όμως με προσοχή, δεδομένου ότι περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις από τις πιο συμβατικές όπως το πορτοκάλι, μέχρι εξωτικά φρούτα και χυμό ρόδι, που πέρα από την ενυδάτωση, συμβάλουν και στην καλύτερη αντιοξείδωση που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι.

Παγωμένο γάλα: Ένα ποτήρι δροσερό γάλα, με χαμηλά λιπαρά, είναι ακόμα μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι, είτε στο πρωινό, είτα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Βέβαια περιέχει ποσότητα λιπαρών (και σακχάρων) και για αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.

Κρύο τσάι: Δροσιστικό ρόφημα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια καλή εναλλακτική, όταν θέλουμε κάτι δροσιστικό. Περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν και προσφέρουν αίσθηση ευεξίας. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη. Επιτρέπεται όμως η κατανάλωση όσων είναι χωρίς ζάχαρη, δεδομένου ότι ξεδιψούν ευχάριστα και είναι σχετικά υγιεινά.

Μεταλλικό νερό με γεύσεις: κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις φρούτου όπως λεμόνι, lime ή πορτοκάλι, αρκεί να διαλέγουμε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη.

Ισοτονικά αθλητικά ποτά: Περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό νερού, ζάχαρης και ηλεκτρολυτών και αποσκοπούν στην αντικατάσταση των υγρών και της ενέργειας, ειδικά σε άτομα που ακόμα και μέσα στο ζεστό καλοκαίρι κάνουν εντατική άσκηση. Τονώνουν και αναπληρώνουν τους χαμένους μέσα από την άσκηση και τον ιδρώτα ηλεκτρολύτες, και για αυτό δεν είναι επιλογή για όλους.

Φρούτα: μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα έχουν πάνω από 90% περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι ενυδατώνουν, ενώ τα καταναλώνουμε. Τα κλασσικά φρούτα του καλοκαιριού, όπως είναι το πεπόνι και το καρπούζι, αποτελούν ένα εναλλακτικό και ιδιαίτερα γευστικό τρόπο ενυδάτωσης για το καλοκαίρι. Επίσης, αποτελούν ένα μέσο καθαρισμού και αποτοξίνωσης του οργανισμού, ειδικά μετά από περίοδο υπερφαγίας, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς.

Φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά φέρνουν μια αίσθηση ψύξης στο σώμα μας και γι 'αυτό οι πλούσιες σαλάτες αποτελούν το τέλειο γεύμα του καλοκαιριού.

Γιαούρτι: είναι μια ιδανική επιλογή αφού είτε το απλό, είτε αυτό με τα φρούτα συνδυάζουν τη δροσερή γεύση με τα χαμηλά λιπαρά και την κάλυψη τόσο της πείνας, όσο και των υγρών, αφού είναι ένα τρόφιμο πολύ πλούσιο σε νερό.

Πηγή: iatronet.gr

0 σχόλια »

Leave your response!