, , , , ,

Μήπως ιδρώνετε υπερβολικά;

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 Leave a Comment


Θεραπεία και επίδραση της εστιακής υπεριδρωσίας.Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Υπεριδρωσία είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορρύθμιση. Η φυσιολογική εφίδρωση είναι απαραίτητη, καθώς με αυτήν επιτυγχάνεται η διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματός μας (θερμορύθμιση), η απέκκριση διαφόρων ουσιών από το σώμα μας και η διατήρηση του όξινου PH στο δέρμα μας.


Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση. Η δευτεροπαθής είναι συνήθως γενικευμένη, σχετίζεται με ενδοκρινικές, μεταβολικές, νευρολογικές διαταραχές, εμπύρετα, καρδιαγγειακά ή κακοήθη νοσήματα και λήψη φαρμάκων.

Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία αποτελεί πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα, καθώς ποσοστό έως 3% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αυτήν. Οι κύριες εντοπίσεις είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.

Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι τεράστιες. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνται για
αίσθημα αμηχανίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφεύγουν τη συναναστροφή με φίλους, δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στην εργασία τους, στις προσωπικές τους σχέσεις, καθώς και στη σεξουαλική τους ζωή. 

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι σήμερα το πρόβλημα εύρεσης εργασίας των ατόμων με υπεριδρωσία. Η πρώτη εντύπωση που δίνει η εικόνα ενός ιδρωμένου μετώπου, ή μασχάλης, καθώς και η αρχική χειραψία μπορεί να είναι καθοριστική. Πολλοί ασθενείς οδηγούνται ακόμη και σε κατάθλιψη.

Ευτυχώς, η πλαστική χειρουργική σήμερα παρέχει πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία, με κυριότερες την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport). Άλλου τύπου θεραπείες με τοπικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά, ιοντοφόρηση, αντιχολινεργικά φάρμακα, χειρουργική συμπαθεκτομή έχουν μικρή αποτελεσματικότητα και τείνουν να εγκαταλειφθούν.

Η έγχυση βοτουλινικής ή αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (botox – dysport) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις μορφές εστιακής υπεριδρωσίας, όπως η υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών, πελμάτων και προσώπου. 

Η αλλαντική τοξίνη αναστέλλει προσωρινά τη νευρική διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της εφίδρωσης. Όταν γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο δερματολόγο δεν έχει πρακτικά παρενέργειες. Διαρκεί 4-6 μήνες και πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 2 φορές το χρόνο.

Πηγή: iatronet.gr 

0 σχόλια »

Leave your response!