, ,

Πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012 Leave a Comment


Αναγνωρίστε τα σημάδια και χτυπήστε το κακό από τη ρίζα!


Εάν κάποιο νύχι σας παρουσιάζει δυσχρωμία (αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), ονυχόληση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα) και δημιουργεί πάχυνση (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω από τα νύχια), είναι προφανές ότι έχει προσβληθεί από μύκητα.

Πού οφείλονται


Στη ζέστη: Οι μύκητες (μυκητώδη εκφύματα) είναι θερμόφιλοι, δηλαδή αντέχουν σε ζέστη μεγαλύτερη των 37° C.

Στην υγρασία: Η υπερβολική υγρασία προκαλεί αποικισμό σε μύκητες.

Σε ζώα: Ορισμένοι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή με ένα ζώο.

Στην ηλικία: Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πιο λεπτό δέρμα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να φτάσουν τα πόδια τους για να τα καθαρίσουν, να τα στεγνώσουν και να τα ελέγχουν για τυχόν εμφάνιση μυκήτων.

Στη μείωση του ανοσοποιητικού: Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός είναι λιγότερο ικανός να αντιμετωπίσει τους μύκητες. Αυτό οφείλεται είτε σε χρόνιες ασθένειες (HIV), είτε σε παροδικές, είτε σε ιατρική χορήγηση φαρμάκων (κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά).

Σε τραυματισμό: Κάθε πληγή του δέρματος, των βλεννωδών ιστών ή των νυχιών είναι εν δυνάμει είσοδος του οργανισμού στους μύκητες.

Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;


Δεν θεραπεύεται ποτέ μόνη της. Σήμερα υπάρχουν θεραπείες που επιτυγχάνουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με την προϋπόθεση να ακολουθούνται μέχρι τέλους.

Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της κατώτερης επιφάνειας του νυχιού: 
Ένα τοπικό αντιμυκητιακό αρκεί. Να χρησιμοποιείτε συνήθως ένα αντιμυκητιακό βερνίκι, το οποίο απλώνεται μία φορά την ημέρα ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προϊόντα θεραπείας σε μορφή κρέμας.

Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της ανώτερης επιφάνειας του νυχιού: 
Συνδυάστε ένα αντιμυκητιακό από το στόμα με ένα τοπικό βερνίκι. Το αντιμυκητιακό από το στόμα, μόνο του δεν αρκεί, διότι δεν μπορεί να δράσει στις περιοχές του νυχιού με λιγότερα αγγεία (περιοχές στα πλαϊνά στρώματα του νυχιού και στο υπόστρωμα), με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι ελλιπής.

Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν βγει το καινούργιο νύχι. Αυτό μπορεί να πάρει από 4 έως 6 μήνες για ένα νύχι χεριού, και από 9 έως 12 μήνες για ένα νύχι ποδιού.


Πηγή: omorfamistika.gr

0 σχόλια »

Leave your response!