, , , ,

Πρόγραμμα "EAT" γιά την Διατροφική Εκπαίδευση των Εφήβων, μέρος 3ο

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 Leave a Comment

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι πάντα μέρος της διατροφής μας. Τρώγε πάντα φρούτα και λαχανικά τόσο στο μεσημεριανό όσο και στο βραδινό.
Αυτά τα βασικά τρόφιμα περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά πολλές «καλές θερμίδες».
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Η λέξη βιταμίνες προέρχεται απο το λατινικό vita(=ζωή) και amine (=αμίνες), δηλαδή «αμίνες για τη ζωή», απαραίτητες για αυτήν (φολικό οξύ, βιταμίνη Α ή β – καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ).
ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Χρησιμεύουν για να κατασκευάσουμε και να λειτουργούμε σωστά το σώμα μας (ασβέστιο, σίδηρο,μαγνήσιο και κάλιο).
ΙΝΕΣ
Χρησιμεύουν για να ισορροπούν την εντρική λειτουργία, διατηρούν ενεργό το έντερο και το εμποδίζουν να γίνει τεμπέλικο.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για την καλή λαιτουργία των οργάνων μας, συμβάλλοντας στην προστασία μας από τις ασθένειες (περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά).

Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να δοκιμάζεις ακόμα και τα φρούτα που δεν σου αρέσουν γιατί τα γούστα διαφοροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου.
Ορίστε τρεις χρυσές συμβουλές
1.Προτίμησε φρούτα και λαχανικά της εποχής
2.Τρώγε τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών και 2 έως 3 φρούτα την ημέρα
3.Τρώγε τα φρούτα κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή μετά, σαν σνακ ή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Νερό
Ο οργανισμός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό
Βρίσκεται στο αίμα, το σάλιο αλλά και στα οργανά μας(καρδιά,πνεύμονες,έντερο,εγκέφαλος, δέρμα, κτλ)
Αντιπροσωπεύει το 60% περίπου του βάρους μας.
Είναι απαραίτητο:για την πέψη,για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σωματός μας, για την αποβολή των περιττών ουσιών (ούρα και ιδρώτας).

Το νερό βρίσκεται και στα φαγητά που τρώμε κυρίως όμως στα φρούτα και τα λαχανικά.
Πρέπει να ενυδατώνουμε το σώμα μας πίνοντας συχνά νερό, έτσι ώστε το νερό να είναι πάντα παρόν σε ικανοποιητικές ποσότητες, κυρίως όταν αθλούμαστε.
Πίνε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό (8 με 10 ποτήρια) κατά προτίμηση μεταλλικό.
Το νερό έχει ένα σημαντικό ρόλο κυρίως για αυτούς που χάνουν πολύ με τον ιδρώτα, όπως όσοι αθλούνται.
Το νερό δεν έχει ούτε λίπη ούτε θερμίδες, πρέπει λοιπόν να πίνουμε σε ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πίνετε νερό. Η κατανάλωσή του είναι θεμελιώδης και ως πόσιμο και «κρυμμένο» στα φαγώσιμα (που είναι πλούσια σε νερό), όπως πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΜΑ...ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ισχυρή εξάρτηση και είναι υπεύθυνο άμεσα και έμμεσα για πολλές ασθένειες.

Το αλκοόλ εμπεριέχεται στο κρασί, τη μπύρα, τα σκληρά ποτά, αλλά προσοχή, και σε όλα αυτά τα ποτά που παρουσιάζονται πολύχρωμα σαν κοινοί χυμοί φρούτων που ξεδιψάνε, όμως εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ένα μπουκάλι μπύρας 330 ml ή ένα κοινό ποτήρι κρασί 150 ml, εμπεριέχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ με ένα ποτηράκι σκληρού αλκοολούχου ποτού των 40ml.

Οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν αλκοολούχα γιατί αν είσαι μικρότερος από 16 ετών, ο οργανισμός σου δεν μπορεί να «χωνέψει» το αλκοόλ με ικανοποιητικό τρόπο. Ο εγκέφαλος και ο οργανισμός των παιδιών βρίσκονται ακόμα σε φάση διαμόρφωσης και η χρήση του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκμάθηση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αλκοολισμού κατά την ενηλικίωση. Τα παιδιά που αρχίζουν να πίνουν πριν τα 15, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν αλκοολικοί σε σχέση με αυτούς που ξεκινάνε πιο αργά.
Τώρα θα σου εξηγήσουμε πως το αλκοόλ καταστρέφει τον οργανισμό σου. Το να πίνεις αλκοολούχα σε ηλικία μικρότερη των 16 παράγει, με τρόπο πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με έναν ενήλικο, τα φαινόμενα που οφείλονται στη μέθη:απώλεια συντονισμού, μείωση της διαύγειας, μείωση της μνήμης, καθυστερημένα αντανακλαστικά και καθυστέρηση στην αντίδραση σε ηχητικά και φωτεινά ερεθίσματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί και απώλεια των αισθήσεων.

Το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να προκαλεί βλάβες σε πολλά όργανα, μεταξύ των οποίων, εκτός από τον εγκέφαλο, το συκώτι, το στομάχι και η καρδιά. Τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στις βλάβες που προκαλέι το αλκοόλ σε σχέση με τα αγόρια.

Το να απορρίψουμε το αλκοόλ είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε. Φτάνει να πούμε «ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», « Δεν πίνω αλκοολούχα» ή «Δεν μου αρέσει». Να μην ντρέπεστε γιατί η πλειοψηφία των παιδιών και των πρωταθλητών δεν πίνουν αλκοόλ. Αν σου αρέσει ο αθλητισμός και θέλεις ένα υγιές σώμα, το αλκοόλ δεν κάνει για σένα!!! Αντίθετα προσπάθησε να δώσεις στους φίλους σου που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ  να καταλάβουν ότι καταστρέφουν την υγεία τους.

Θυμήσου ότι ένας μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα που οδηγούνται από μεθυσμένους που εκτός από το να καταστρέφουν τη ζωή τους, καταστρέφουν και αυτή των άλλων.
Πριν την ηλικία των 16 ετών μην πίνετε και μην ζητάτε από άλλους να πιείτε.
Φτάνει να πεις «όχι ευχαριστώ».



0 σχόλια »

Leave your response!