,

16 FAQ για την Λιποαναρρόφηση

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 Leave a Comment

λιποαναρόφηση,λιπογλυπτική,τοπικό πάχος

1. Τι είναι η λιποαναρρόφηση?

Λιποαναρρόφηση είναι η σύνθλιψη και η αφαίρεση διαμέσου μικρών τομών,του λίπους που βρίσκεται στις λιποαποθήκες του σώματος μας.

2. Ποιοί ασθενείς είναι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση?

Άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν τοπική εναπόθεση λίπους. Βελτιώνει το περίγραμμα του σώματος και μας απαλλάσσει από το συσσωρευμένο σε λιποαποθήκες λίπος, το οποίο ανθίσταται ακόμα και στις πιο σκληρές δίαιτες και γυμναστικές ασκήσεις.

3. Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβλληθεί κανείς σε αυτή την επέμβαση?

Από την στιγμή που το σώμα διαμορφωθεί πλήρως, στην ηλικία των 18, ο υποψήφιος μπορεί να υποβλήθει σε λιποαναρρόφηση. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η γυναικομαστία η επέμβαση μπορεί να γίνει και λίγο νωρίτερα.

4. Ποιά σημεία του σώματος μπορεί να γίνει?

Στις γυναίκες συνηθέστερα γίνεται στους γοφούς, στα “ψωμάκια”, στον λαιμό, στην κοιλιακή χώρα, τα γόνατα και τους μηροί. Στους άνδρες στην κοιλιακή χώρα και το στήθος. Ουσιαστικά όμως, η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιδήποτε σημείο του σώματος συσσωρεύεται λίπος.

5. Καλύτερα με τοπική ή γενική αναισθησία?

Όσο και αν ακούγεται δελεαστικό η επέμβαση να γίνει με τοπική αναισθησία καλό θα είναι να αποφεύγεται και να προτιμάται η γενική. Η γενική είναι η πιο ασφαλής νάρκωση μιας και ο ασθενής βρίσκεται σε οργανωμένο νοσοκομείο υπό πλήρη αναισθησιολογικό έλεγχο, και οποιδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί αντιμετωπίζεται χωρίς πρόβλημα. Εκτός αυτού, η τοπική συνήθως δεν είναι ικανή να προκαλέσει πλήρη αναλγησία, με αποτέλεσμα επεμβάσεις που ξεκίνησαν με την υπόσχεση της τοπικής να καταλήγουν σε γενική νάρκωση με την αιτιολογία ότι ο ασθενής δεν “άντεξε”.Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την γενική νάρκωση.

6. Υπάρχει όριο στην ποσότητα του λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί?

Μαζί με το λίπος αναρροφάται και ποσότητα αίματος συνεπώς η ποσότητα που μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι συγκεκριμένη, αλλά αρκετά μεγάλη. Σπάνια θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις προκειμένου να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα.

7. Οι ασθενείς με συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, είναι προτιμότερο να καταφεύγουν στην λιποαναρρόφηση ή στην κοιλιοπλαστική?

Πρόκειται για δυο πολύ διαφορετικές επεμβάσεις, με την κοιλιοπλαστική αρκετά πιο βαριά, που απευθύνονται σε διαφορετικά προβλήματα. Η λιποαναρρόφηση γίνεται όταν το λίπος είναι λίγο, δεν υπάρχει περίσσεια δέρματος και το δέρμα είναι αρκετά σφριγηλό ώστε να μπορέσει να συρρικνωθεί, να “μαζέψει”, μετά την αφαίρεση λίπους. Όταν δεν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ή όταν υπάρχουν και άλλα προβλήματα (διάσταση μυών, χαλάρωση δέρματος, υποομφάλιες ραγάδες) προτιμάται η κοιλιοπλαστική.

8. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ λόγος για νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης όπως για παράδειγμα με υπερήχους ή λιπογλυπτική. Υπάρχει κάποια διαφορά? Ποιά να προτιμήσω?

Οι νέες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια διαφέρουν μόνο στην τεχνική της επέμβασης και όχι στο αποτέλεσμα. Η ουσία της επέμβασης δεν αλλάζει, ούτε και το τελικό αποτέλεσμα.

9. ΄Εχω παραπάνω κιλά. Κάνοντας λιποαναρρόφηση θα αδυνατήσω?

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Βοηθάει στην περίπτωση του τοπικού πάχους αλλά όχι στην γενικευμένη παχυσαρκία.

10. Τι μέγεθος έχουν οι τομές και που βρίζονται?

Οι τομές είναι μήκους 0,5 cm περίπου και συνήθως κρύβονται στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος.

11. Θα πονέσω?

Ο μετεγχειρήτικός πόνος που προκαλείται από την λιποαναρρόφηση είναι απόλυτα ελεγχόμενος με τα συνήθη παυσίπονα και δεν διαρκεί πάνω από 2-3 ημέρες.

12. Πόσο θα μείνω στο νοσοκομείο?

Η λήψη γενικής αναισθησίας απαιτεί την παραμονή στην κλινική για 24 ώρες. Συνεπώς η παραμονή περιορίζεται μέχρι το επόμενο πρωί της επέμβασης.

13. Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες?

Ουσιαστικά από την επόμενη μέρα της εξόδου από την κλινική. Ο μόνος περιορισμός είναι ο ιατρικός κορσές που θα φορεθεί για 3 εβδομάδες.

14. Πόσο καιρό πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση?

'Όλοι οι περιορισμοί αίρονται 15 με 30 ημέρες μετά, ανάλογα την επέμβαση και οι ασθενείς μπορούν να κάνουν και σωματική άσκηση.

15. Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα?

Η διαφορά είναι ορατή άμεσα μετεγχειρητικά. Μέρα με την ημέρα, το οίδημα θα υποχωρεί και το αποτέλεσμα θα βελτιώνεται. Ανάλογα με τον ασθενή,την περιοχή, την έκταση της επέμβασης και τον όγκο λίπους που αφαιρείται το οίδημα θα υποχωρήσει σε 1 με 3 μήνες.

16. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να προβεί κανείς σε αυτήν την επέμβαση?

Από την στιγμή που οι τομές είναι τόσο μικρές, δεν υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση τους στον ήλιο, συνεπώς ακόμα και το καλοκαίρι μπορεί να γίνει. Καλό θα είναι φυσικά να προγραμματίζεται έτσι ώστε το καλοκαίρι με την έναρξη των θαλάσσιων μπάνιων να έχουν υποχωρήσει τα οιδήματα, για να έχουμε ακριβώς το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

0 σχόλια »

Leave your response!