, , ,

«Πράσινο φως» για την πρώτη συσκευή 3D μαστογραφίας

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 Leave a Comment


Αυξάνει την ακρίβεια των εξετάσεων, μειώνει την ανάγκη νέων

Την πρώτη συσκευή μαστογραφίας που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και παράγει τρισδιάστατες απεικονίσεις του στήθους, για τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου, ενέκρινε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών.

Το Σύστημα Selenia ( Selenia Dimensions System) μπορεί να απεικονίσει τόσο σε δύο όσο και σε τρεις διαστάσεις το στήθος. Οι τρισδιάστατες εικόνες μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να διαγιγνώσκουν το καρκίνο του μαστού, αναφέρει η Υπηρεσία. 
Οι συνηθισμένες μέθοδοι μαστογραφίας χρησιμοποιούν χαμηλή «δόση» ακτίνων Χ και θεωρούνται το καλύτερο εργαλείο  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, με τη συμβατική δισδιάστατη απεικόνιση, ποσοστό περίπου 10%  των γυναικών χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις καθώς συχνά η πρώτη απεικόνιση εντοπίζει ανωμαλίες που όμως στη συνέχεια αποδεικνύονται μη καρκινικές.   

Η συνδυασμένη χρήση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων της Selenia σχεδόν διπλασιάζουν  την ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη. Όμως βελτιώνουν την ακρίβεια και μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που θα χρειαστεί να επιστρέψουν για επιπρόσθετες εξετάσεις. 

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το βαθμό επικινδυνότητας της ακτινοβολίας. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου καρκίνου από τη νέα εξέταση εκτιμάται πως είναι μικρότερη από 1% σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική μαστογραφία.   

0 σχόλια »

Leave your response!