, , ,

Γυναικομαστία-Λιποαναρόφηση σε άνδρες

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 Leave a Comment


Η Γυναικομαστία οφείλεται στην αύξηση του όγκου του μαζικού αδένα ή και του λίπους στον μαστό του άνδρα. Εμφανίζεται σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η τρίτη ηλικία, αλλά και σε άλλες ηλικίες χωρίς προφανή αίτια(ιδιοπαθής). Σπανιότερα οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις που χρήζουν διερεύνησης. Το 65% των εφήβων παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα στην ηλικία των 14-15 ετών, αλλά μόνο ένα ποσοστό 8% συνεχίζει να το έχει μετά τα 17 έτη. Υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι ασθενείς στους οποίους το πρόβλήμα δεν υποχωρεί μετά την πάροδο 2 ετών από την εμφάνισή του.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η επέμβαση διεξάγεται υπό γενική νάρκωση, και η παραμονή στην κλινική περιορίζεται στις 24 ώρες. Ανάλογα με τον τύπο της γυναικομαστίας επιλέγεται και το είδος της επέμβασης. Στην περίπτωση που ο μαστός αποτελείται κυρίως από λίπος και μαλακό μαζικό αδένα, γίνεται μια μικρή τομή της τάξης του 0,5cm και αφαιρείται με λιποαναρρόφηση. Αντίθετα, αν κυριαρχεί ο μαζικός αδένας, γίνεται ημισεληνοειδής τομή στα κάτω όρια της θηλής και με την ανοιχτή πλέον μέθοδο, αφαιρείται ο αδένας, και γίνονται συμπληρωματικές λιποαναρροφήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται πιεστική περίδεση.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ


Η πιεστική περίδεση θα επανατοποθετηθεί μετά την πρώτη αλλαγή και θα παραμείνει για 3 εβδομάδες. Ο μετεγχειρητικός πόνος της λιποαναρόφησης και της εκτομής είναι πολύ περιορισμένος, και ελέγχεται με κοινά παυσίπονα. Μετά τις πρώτες 2-3 ημέρες δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός στην κινητικότητα και η επιστροφή στις καθημερινές εργασίες είναι άμεση. Με την αφαίρεση της περίδεσης, αίρονται όλοι οι περιορισμοί, και οι ασθενείς μπορούν να κάνουν ακόμα και βαριά σωματική άσκηση.

0 σχόλια »

Leave your response!