, , , ,

Αποτρίχωση με λέιζερ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011 Leave a Comment


Ποια γυναίκα δεν έχει ονειρευτεί µια βελούδινη επιδερµίδα χωρίς τον πόνο από το κερί, τις ατελείωτες ώρες σε αισθητικούς, το κόψιµο από το ξυραφάκι και άλλα πολλά που πρέπει να υποµείνει για να απαλλαχτεί από την ανεπιθύµητη τριχοφυΐα; Το λέιζερ είναι η λύση.


H «µάχη» µε το ξυραφάκι και το κερί αποτρίχωσης είναι ίσως από τις πιο δύσκολες που πρέπει να δίνει κάθε γυναίκα. Η αποτρίχωση µε λέιζερ ήρθε τα τελευταία χρόνια να δώσει σε γυναίκες αλλά και σε άντρες οριστική απάντηση στο πρόβληµα της τριχοφυΐας. Πρόκειται για µια µέθοδο που πραγµατοποιείται από εξειδικευµένους γιατρούς και κερδίζει συνεχώς έδαφος στη «µάχη» της αποτρίχωσης, αφού το µόνιµο αποτέλεσµα που προσφέρει είναι ίσως το µεγαλύτερο δέλεαρ.



Πώς;

Με τη δύναµη του φωτός. Ουσιαστικά το λέιζερ είναι ενέργεια φωτός το οποίο απορροφάται από τη µελανίνη της τρίχας και καταστρέφει το θύλακά της ώστε να µην µπορεί να αναπτυχθεί ξανά.



Πού;

Παντού! ∆εν είναι υπερβολή, αφού το λέιζερ µπορεί να εφαρµοστεί ακίνδυνα σε όλα τα σηµεία του σώµατος ή του προσώπου. Επειδή ακριβώς απορροφάται επιλεκτικά από τη µελανίνη δεν επηρεάζει το δέρµα ούτε προκαλεί εγκαύµατα.



Πότε

Τώρα! Η καλύτερη εποχή είναι ο χειµώνας, αφού το δέρµα δεν είναι µαυρισµένο και ο χρόνος που αποµένει µέχρι το καλοκαίρι είναι αρκετός ώστε να έχουν προχωρήσει οι συνεδρίες και στις διακοπές να µην ασχοληθείς µε το πρόβληµα της αποτρίχωσης.



Πρόσωπο

Η τριχοφυΐα στις παρειές, πάνω από το χείλος, στο πιγούνι, στο λαιµό, ακόµα και στα αφτιά ή στη µύτη, µπαίνει στο στόχαστρο του λέιζερ και εξαφανίζεται αφήνοντας την επιδερµίδα µας βελούδινη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο πιγούνι και στο λαιµό, που είναι οι πιο δύσκολες περιοχές. Σε αντίθεση µε άλλες µεθόδους, το λέιζερ δεν δηµιουργεί παρά µόνο προσωρινό ερεθισµό. Ένα µεγάλο ατού της µεθόδου, εκτός φυσικά από την οριστική λύση του προβλήµατος, είναι και ότι δεν δηµιουργεί χαλάρωση στο δέρµα σε αντίθεση µε άλλους τρόπους αποτρίχωσης (π.χ. κερί) που το ταλαιπωρούν στην προσπάθεια αφαίρεσης της τρίχας.



Έξτρα πλεονεκτήµατα

Η χρήση λέιζερ στο πρόσωπο δεν αφαιρεί µόνο τις εµφανώς ανεπιθύµητες τρίχες αλλά µπορεί να «διαµορφώσει» και το σχήµα του. Η πιο απλή περίπτωση είναι ο µόνιµος σχηµατισµός των φρυδιών. Μπορεί όµως να το πετύχει και µε άλλους τρόπους, όπως π.χ. µε την επιµήκυνση του µετώπου αφαιρώντας τριχοφυΐα από το µετωπιαίο µυ του προσώπου, εφόσον φυσικά χρειάζεται.



Σώµα

Η αποτρίχωση του σώµατος είναι µια χρονοβόρα και πολλές φορές επίπονη διαδικασία για τις γυναίκες. Πόδια, µπικίνι και µασχάλες είναι τα συνηθέστερα σηµεία στα οποία όλες θα θέλαµε να εξαφανίσουµε τις ανεπιθύµητες µαύρες τρίχες. Πολλές γυναίκες όµως αντιµετωπίζουν προβλήµατα και στα χέρια, τη γραµµή της κοιλιάς και το στήθος. Το ξυράφι δεν ενδείκνυται για όλα αυτά τα σηµεία και σε ορισµένες περιπτώσεις η αποτρίχωση µε κερί δηµιουργεί έντονους ερεθισµούς και θυλακίτιδες. Το λέιζερ όµως µπορεί να δώσει οριστική λύση σε κάθε µέρος του σώµατος χωρίς να δηµιουργεί πρόβληµα στο δέρµα, ακόµα και στα πιο ευαίσθητα σηµεία. Φυσικά αυτό δεν αφορά µόνο γυναίκες αλλά και πολλούς άντρες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα έντονης τριχοφυΐας σε στήθος, πλάτη, χέρια κ.ά. Μάλιστα µε το λέιζερ ένας άντρας µπορεί να πετύχει αραίωση της τριχοφυΐας και όχι ολική αποτρίχωση, δηµιουργώντας αν θέλει ένα πιο φυσικό αποτέλεσµα.



Το τέλος της τριχοφυΐας

Οι ανεπιθύµητες τρίχες που φυτρώνουν ξανά και ξανά γίνονται παρελθόν µε το λέιζερ σε σχετικά σύντοµο χρόνο. Το πόσο ακριβώς όµως θα χρειαστεί ο καθένας για να «ξεφορτωθεί» την τριχοφυΐα από το σηµείο στο οποίο κάνει τη θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 



• Το φύλο: Οι άντρες χρειάζονται συνήθως το διπλάσιο χρόνο λόγω της αυξηµένης συγκέντρωσης ανδρογόνων. Μια γυναίκα µε φυσιολογικές ορµόνες και φυσιολογική τριχοφυΐα θέλει περίπου 10 συνεδρίες για το σώµα.



• Το σηµείο: Το πρόσωπο χρειάζεται περισσότερες συνεδρίες από άλλα σηµεία του σώµατος, ενώ κάθε σηµείο χρειάζεται διαφορετική συχνότητα επισκέψεων. Για παράδειγµα, ενώ τα πόδια χρειάζονται επανάληψη συνεδριών κάθε δύο µήνες, το µπικίνι απαιτεί περίπου κάθε 45 ηµέρες.



• Την τήρηση του προγράµµατος: 

Ο δερµατολόγος ξέρει να σας ενηµερώσει πότε οι νέες τρίχες θα βρίσκονται στη φάση εκείνη (αναγενή) που θα µπορεί να τις εξολοθρεύσει για πάντα.



Και για ιατρικούς λόγους

Εκτός από τις υπηρεσίες κοσµητικής ιατρικής που προσφέρει το λέιζερ για την αποτρίχωση υπάρχει και ο καθαρά ιατρικός του ρόλος, αφού έχει και θεραπευτικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως οι θυλακίτιδες (όταν δηµιουργούνται σπυράκια από τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρµα) τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Αντιµετωπίζει όµως και την πυώδη υδροφλεγµονίτιδα, µια φλεγµονή των ιδρωτοποιών αδένων που δηµιουργεί κύστες, αφού µε την καταστροφή της τρίχας ο αδένας ατροφεί και η φλεγµονή σταµατά. Τέλος, στις µυκητιάσεις που εµφανίζουν οι άντρες προτείνεται λέιζερ, όχι για πλήρη αποτρίχωση αλλά για αραίωση της τριχοφυΐας ώστε να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα.



Πότε αντενδεικνύται

Το λέιζερ είναι απαγορευµένο σε ορισµένες περιπτώσεις. Στη λεύκη είναι η πλήρης και απόλυτη αντένδειξη, αφού το λέιζερ δρα µε βάση τη µελανίνη, οπότε η λεύκη µπορεί να ενεργοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος έχει µια δερµατοπάθεια που επιδεινώνεται από το φως, όπως λύκο, ή µια δερµατοπάθεια που παρουσιάζει αλλεργία σε υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης η χρήση λέιζερ αντενδείκνυται αν κάποιος έχει ενεργές νόσους στις περιοχές, π.χ. έρπητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το λέιζερ χρησιµοποιείται στη γύρω περιοχή και αποφεύγεται εκεί που εµφανίζεται η ενεργός νόσος.

Πριν και µετά 
∆ύο ηµέρες πριν από τη συνεδρία για την αποτρίχωση καλό είναι το δέρµα να έχει ξυριστεί ώστε οι τρίχες που έχουν αποµείνει να βρίσκονται στο σωστό µήκος για τη χρήση του λέιζερ. Έπειτα από κάθε συνεδρία το σηµείο της αποτρίχωσης δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή µε θερµές πηγές για περίπου 48 ώρες (ήλιος, τζάκι, θερµαντικά σώµατα). Αν παρουσιαστεί ερεθισµός, προτείνεται άφθονο κρύο νερό και κρύες κοµπρέσες. Επίσης µια κρέµα κορτιζόνης, µια κρέµα µους µε δεξπανθενόλη ή µια κρέµα σε µορφή πάστας οι οποίες περιέχουν ταλκ αντιµετωπίζουν το πρόβληµα.

Άλλοι περιορισµοί
Εκτός όµως από τις παραπάνω αντενδείξεις, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν µε βάση το φωτότυπο του δέρµατος. Από τους 6 συνολικά φωτότυπους µόνο οι µεσαίοι µπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη του λέιζερ. Έτσι, οι ιδιαίτερα µελαχρινοί άνθρωποι (φωτότυποι 5 ή 6) δεν µπορούν να χρησιµοποιήσουν το λέιζερ λόγω της αυξηµένης µελανίνης που διαθέτουν. Αντίστοιχα χρήση λέιζερ δεν µπορούν να κάνουν ούτε οι πολύ ανοιχτόχρωµοι άνθρωποι, όσοι έχουν φωτότυπο 1 δηλαδή, λόγω της ευαισθησίας τους στο φως. Τα νέα όµως δεν είναι ευχάριστα ούτε για τους πολύ ξανθούς τύπους –ανεξάρτητα από το χρώµα του δέρµατος– ούτε για όσους έχουν άσπρα µαλλιά, αφού οι τρίχες τους δεν έχουν την απαραίτητη µελανίνη για να απορροφήσουν το φως από το λέιζερ και έτσι δεν θα έχουν αποτέλεσµα.



Πηγή: myworld.gr


0 σχόλια »

Leave your response!