, , ,

Δύσμορφες, Υπερτροφικές Ουλές και Χηλοειδή

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 Leave a Comment


Από τη στιγμή που θα λυθεί η συνέχεια του δέρματος, είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω χειρουργικής παρέμβασης το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας ουλής. Το πόσο θα είναι ορατή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θέση της, η φορά της, ο τύπος του δέρματος, η τεχνική συρραφής, η έκθεση στον ήλιο και πολλά άλλα. Οι ουλές εξελίσσονται με τον χρόνο: το πρώτο εξάμηνο κοκκινίζουν και μετά αρχίζουν να παίρνουν το χρώμα του δέρματός μας. Η διαδικασία ωρίμανσης της ουλής διαρκεί μέχρι και ενάμισι χρόνο και τότε μόνο θα πρέπει να κρίνεται και να αποφασίζεται αν θα προχωρήσουμε στην επανόρθωσή της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσουμε την εμφάνιση μιας ουλής, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια τεχνική που θα μας εξασφαλίσει 100% επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά τις περισσότερες φορές η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση. Η χρήση μηχανημάτων τύπου laser, RF, υγρού αζώτου ή άλλων «εξωτικών» θεραπειών δεν προσφέρει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή και πρέπει να αποφεύγεται.

Δύσμορφες και Υπερτροφικές ουλές

Είναι οι ουλές που  το τελικό αποτέλεσμα δεν ξεπερνάει τα όρια του αρχικού τραύματος. Η συνηθέστερη λύση είναι η εκτομή και εκ νέου συρραφή της χωρίς τάση αυτή τη φορά και χρησιμοποιώντας ατραυματικές τεχνικές Πλαστικής Χειρουργικής. Επικουρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιθέματα σιλικόνης και τοπικά κορτικοστεροειδή . Για τις ουλές που δεν είναι παράλληλες, εάν δημιουργούν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα, υπάρχουν τεχνικές πλαστικής όπως η πλαστική Ζ και η πλαστική W που αλλάζουν την φορά της τομής και την κάνουν πιο αχνή. Αυτές οι τεχνικές της πλαστικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε κατά την άμεση αντιμετώπιση του τραύματος ή σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την κρίση του θεράποντα ιατρού.Στις περιπτώσεις που η συρραφή γίνει υπό τάση, με το πέρασμα του χρόνου η ουλή μπορεί να ανοίξει και να χρειαστεί εκτομή και νέα συρραφή. Αυτή τη φορά λόγω του ότι οι ιστοί θα έχουν χαλαρώσει, θα γίνει με λιγότερη τάση και η ουλή θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στενή.

Χηλοειδή

Τα χηλοειδή είναι ουλές που έχουν ξεφύγει από τα όρια της αρχικής τομής και παρουσιάζονται έντονα κόκκινες, κατά κανόνα με αγγεία στην επιφάνειά τους, προκαλούν κνησμό και οφείλονται σε υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στο τραύμα. Οι συνηθέστερες θέσεις τους είναι το στέρνο, ο ώμος και η οπισθοωτιαία περιοχή. Η αντιμετώπισή τους είναι αρκετά δύσκολή, χωρίς εγγύηση επιτυχίας, και περιλαμβάνει πιθανή εκτομή και επανασυρραφή, επαναλαμβανόμενη ενέσιμη και εξωτερική  θεραπεία με κορτικοστεροειδή, επιθέματα και κρέμες σιλικόνης και άλλα.
πηγή: neofotistos.gr

0 σχόλια »

Leave your response!