, ,

Σωτήρια «εξατομικευμένη» θεραπεία για το μελάνωμα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 Leave a Comment


Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος άνοιξε χθες, καθώς διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων 30 ετών.
Με τη βοήθεια ενός χαπιού, το οποίο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, μειώνονται κατά τα δύο τρίτα οι πιθανότητες θανάτου ασθενών οι οποίοι πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα – την πιο σοβαρή μορφή δερματικού καρκίνου.
«Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε στην εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» ο δρ Τζέιμς Λάρκιν, από το Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο, κύριος ερευνητής του φαρμάκου στη Βρετανία. «Δίχως αμφιβολία, τα αποτελέσματα της μελέτης αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη καμπή στην θεραπεία της νόσου».
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα της τελευταίας 30ετίας στη μάχη εναντίον του μελανώματος», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μάραϊςαπό το βρετανικό Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR), ο οποίος πρώτος κατέδειξε το ρόλο του συγκεκριμένου γονιδίου στην εμφάνιση του μελανώματος.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι μια τόσο στοχευμένη θεραπεία μπορεί να αποδώσει και μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου».
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το φάρμακο αποτελεί την πρώτη «εξατομικευμένη» θεραπεία για το μελάνωμα, καθώς έχει σχεδιαστεί μόνο για ασθενείς με συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι αποτελούν το περίπου 50% των κρουσμάτων.
Αυτή ακριβώς η ιδιότητά του το καθιστά ορόσημο στην Ογκολογία, καθώς ανοίγει την νέα εποχή της θεραπείας, κατά την οποία κάθε ασθενής θα παίρνει φάρμακα «κομμένα και ραμμένα» στην περίπτωσή του, αντί να υπάρχει ένα φάρμακο για όλους.
Το μελάνωμα αποτελεί έναν καρκίνο που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Δύση, καθώς τα κρούσματά του πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα τα τελευταία 25 χρόνια.
Πλέον αποτελεί τον δεύτερο συνηθέστερο καρκίνο στους νέους ηλικίας 15 έως 34 ετών, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι διπλάσιες από τους άντρες, αλλά τους άντρες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτό.
Η διεθνής μελέτη του πειραματικού φαρμάκου πραγματοποιήθηκε σε 670 ασθενείς από ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία, οι οποίοι έπασχαν από προχωρημένο μελάνωμα. Όπως έδειξε, τα ποσοστά επιβίωσης στους έξι μήνες αυξήθηκαν από 64% σε όσους έκαναν κλασική χημειοθεραπεία σε 84% σε όσους πήραν το νέο φάρμακο, που λέγεται βεμουραφενίμπη (vemurafenib).
Το όφελος ήταν τόσο σημαντικό, ώστε στους τρεις μήνες της μελέτης, οι γιατροί είπαν σε όσους ασθενείς έκαναν μόνο χημειοθεραπεία, να αλλάξουν αγωγή και να πάρουν το νέο φάρμακο.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν χθες στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) και ταυτοχρόνως παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο.
«Τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το μελάνωμα με χημειοθεραπεία, η οποία δεν “πιάνει” όλους τους ασθενείς», είπε ο δρ Λάρκιν. «Τώρα που έχουμε κατανοήσει τη βιολογία της νόσου, μπορούμε να επιτεθούμε στα υπαίτια γονίδια – και η μεταλλαγή του γονιδίου BRAF είναι τόσο πρώτο από αυτά».
Η εταιρεία Roche που παράγει το φάρμακο μαζί με την εταιρεία Plexxikon, ετοιμάζει και ένα τεστ για να ανιχνεύεται η μεταλλαγή στους πάσχοντες από μελάνωμα. Αίτημα για έγκριση του φαρμάκου αναμένεται να κατατεθεί αργότερα εφέτος.


Πηγή : Web Only

0 σχόλια »

Leave your response!