, ,

Νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 Leave a Comment


Σε φάση κλινικών δοκιμών μπαίνει σύντομα φάρμακο για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μιας ιδιαίτερα δύσκολης μορφής καρκίνου. Το φάρμακο παρασκευάστηκε ύστερα από την απομόνωση από Αμερικανούς επιστήμονες των γονιδίων που προκαλούν την ανάπτυξή του. 


Οι επιστήμονες από το ινστιτούτο «Ντάνα Φάμπερ» συνεργάστηκαν με συναδέλφους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και εντόπισαν μια ομάδα από δεκαπέντε γονίδια που συνδέονται με τον συγκεκριμένο καρκίνο.



Στην εν λόγω μορφή καρκίνου οι όγκοι τείνουν να έχουν πολλά κύτταρα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα, δεδομένου ότι σύντομα διαιρούνται. Σε γενετική ανάλυση βρέθηκαν στα καρκινικά αυτά κύτταρα τα δεκαπέντε γονίδια που συνδέονται με το αποκαλούμενο «μονοπάτι Jac2/Stat3», μια σειρά βιολογικών μηχανισμών δηλαδή που απαιτούνται για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 



Το «μονοπάτι Jak2/Stat3» έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τον ρόλο του ως κινητήριας δύναμης ορισμένων μορφών καρκίνου του αίματος.



Δύο φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ήδη σε φάση προχωρημένων κλινικών δοκιμών. Τρία άλλα βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Το ινστιτούτο πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε κλινική δοκιμή ενός από τα φάρμακα αυτά.
Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η ελπίδα πως σύντομα η επιστήμη θα έχει στη διάθεσή της ακόμα ένα φάρμακο, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει την εν λόγω μορφή καρκίνου του μαστού, που είναι ίσως η πλέον θανατηφόρα.




0 σχόλια »

Leave your response!