, , , ,

Αναγνωρίστε τις κηλίδες και προστατευτείτε από τον ήλιο

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 Leave a Comment


Διαβάστε ΕΔΩ για την αντιμετώπιση των ηλιακών κηλίδων(μέλασμα) Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15


Έχετε πρόβλημα με τις κηλίδες; Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι, αφού οι κηλίδες είναι το, νο2, μετά τις ρυτίδες, πρόβλημα των γυναικών.

Γιατί εμφανίζονται σκούρες κηλίδες στην επιδερμίδα;

Το βασικό ρόλο τον παίζει η μελανίνη, μια χρωστική ουσία που προστατεύει την επιδερμίδα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από παράγοντες όπως ο καπνός, η ατμοσφαιρική μόλυνση κ.λπ. Κάθε φορά που το δέρμα σας αναγνωρίζει πιθανή απειλή φθοράς, ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό των μελανοκυττάρων, τα οποία αντιδρούν εκκρίνοντας μελανίνη προς τα ανώτερα στρώματα ώστε να καλύψει τον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος. 

Αν υπάρχει υπερέκθεση στον ήλιο η μελανίνη διοχετεύεται ανομοιόμορφα, προκαλώντας υπέρχρωση στην επιφάνεια της επιδερμίδας με μορφή κηλίδων, πανάδων ή δυσχρωμιών.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι κηλίδων
-Μέλασμα ή χλόασμα: Εμφανίζεται συμμετρικά στο άνω χείλος, στα μήλα του προσώπου και στο κάτω μέρος του σαγονιού σε γυναίκες από 20 ετών και πάνω. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές και επιδεινώνεται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο ένας ακόμη τύπος μελάσματος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη συστηματική χρήση αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που επηρεάζουν τις ορμόνες. 

-Κηλίδες γήρανσης: Εμφανίζονται όλο και πιο εκτεταμένες όσο περνούν τα χρόνια κυρίως στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια και η αιτία είναι απλή: η έντονη κινητοποίηση των μελανοκυττάρων στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης.

-Υπέρχρωση λόγω ουλών, εξ επαφής δερματίτιδα ή άλλους ερεθισμούς: Πρόκειται για ένα όχι σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από ερεθισμούς μετά από υπερβολική συχνότητα ή ακατάλληλη θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, αλλά και από παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα ή ακόμα και η ακμή (η φλεγμονή της ακμής κάνει πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος όταν κλείνει ένα σπυράκι). Ωστόσο αυτό το είδος υπέρχρωσης υποχωρεί με τον καιρό με την κατάλληλη αντιμετώπιση.

-Κληρονομικές φακίδες: Αυτές οι κηλίδες είναι εγγενείς και τις περισσότερες φορές κληρονομικές. Στατιστικά εμφανίζονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, ξεκινούν να εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των τριών ετών, ενώ γίνονται πιο έντονες με την εφηβεία. Μετά τα 30, παραμένουν λίγο-πολύ αναλλοίωτες ή γίνονται ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμες, πάντως η σχέση τους με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες παραμένει άγνωστη.

Πώς μπορώ να αποφύγω την εμφάνιση μελλοντικών κηλίδων;

Η αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο είναι σημαντική. Οι δερματολόγοι συστήνουν καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 ή μεγαλύτερο. Η χρήση προηγμένων προϊόντων προστασίας του δέρματος που περιέχουν όχι μόνο αντηλιακά φίλτρα αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά θεωρούνται ιδανική επιλογή. Επιπλέον, σκόπιμο είναι από τη μεριά σας να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα βασικό πρόγραμμα φροντίδας -κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας-, ώστε να τη διατηρείτε πάντα υγιή και σε φόρμα προσέχοντας να μην την ερεθίζετε.

Πηγή: omorfamistika.gr

0 σχόλια »

Leave your response!