, ,

Όσα πρέπει να ξέρεις για το γυναικείο στήθος

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 Leave a Comment


Πέντε συχνά ερωτήματα

Είτε μεγάλο είτε μικρό το στήθος σου αποτελεί σύμβολο ερωτισμού και μητρότητας. Και αν νόμιζες πως όλες σου οι εφηβικές απορίες περί στήθους λύθηκαν με την ενηλικίωση, απλά γελάστηκες. 

Διάβασε τις απαντήσεις σε πέντε συχνά ερωτήματα και απορίες περί στήθους.

1. Τα δύο στήθη μου διαφέρουν σε μέγεθοςΚαμία γυναίκα δεν έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος στα δύο της στήθη. Εάν η διαφορά είμαι μεγάλη, για παράδειγμα από μέγεθος B σε D, και είσαι άνω των 20 ετών τότε απευθύνσου σε κάποιο μαστολόγο που θα αναλάβει την αφαίρεση ή την προσθήκη.

Σε μικρότερες ηλικίες η αυξομειώσεις του μεγέθους του στήθους και οι μεγάλες διαφορές είναι συνηθισμένο φαινόμενο ενώ το πρόβλημα αποκαθίσταται με την ενηλικίωσή σου, όταν το σώμα λάβει την τελική γυναικεία μορφή του.

2. Γιατί οι θηλές μου διεγείρονται; Διότι η φύση έχει προνοήσει για να εξασφαλίσει τροφή στα βρέφη! Ρόλος ύπαρξης των θηλών σου, εκτός από το ότι αποτελούν ερωτογενείς ζώνες, είναι κυρίως για να καταστήσει ευκολότερη την επιχείρηση «θηλασμός» για το βρέφος που πρόκειται να φέρεις στη ζωή. 

Ωστόσο, αυτή η αντίδραση μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα ερεθίσματα, όπως το κρύο, το φόβο ή και τη σεξουαλική διέγερση. Εάν αισθάνεσαι άσχημα και σε θέλεις να φαίνονται οι θηλές σου μέσα από τα ρούχα, φρόντισε να φοράς σουτιέν ακόμη και το καλοκαίρι!

3. Το στήθος μου μερικές φορές πονάει, ειδικά όταν είναι να αδιαθετήσω. Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;Ο πόνος και το πρήξιμο στο στήθος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα πριν από την περίοδο. Τα οιστρογόνα προκαλούν έντονο πρήξιμο του στήθους κάνοντάς το ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πίεση.

Τις ημέρες αυτές απέφευγε τροφές όπως η σοκολάτα, ο καφές και το αλάτι και προτίμησε χυμούς, λαχανικά και φρούτα και κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Παράλληλα προτίμησε να φοράς αθλητικά σουτιέν ή εσώρουχα που δεν σε πιέζουν.

4. Το στήθος μου μερικές φορές εκκρίνει υγρό. Γιατί συμβαίνει αυτό;Γαλακτόρροια. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για την έκκριση γαλακτώδους υγρού από το μαστό. Αν και προκαλεί ανησυχία, στις περισσότερες περιπτώσεις το σύμπτωμα δείχνει ορμονική διαταραχή και εμφανίζεται σε καλοήθεις παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν έχεις το σύμπτωμα πρέπει να επισκεφτείς γιατρό για να γίνει κυτταρολογική εξέταση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας.

5. Έχω μικρά εξογκώματα. Να ανησυχώ για καρκίνο του μαστού; Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μικρά εξογκώματα και ογκίδια που ψηλαφιούνται στον μαστό δεν είναι κακοήθη

Συνήθως πρόκειται για ινοαδενώματα, λιπώματα ή οφείλονται σε ινοκυστικές αλλαγές. 

Ωστόσο, επειδή στη πλειονότητά των περιπτώσεων ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί ενόχληση καλό είναι να βάλεις στο πρόγραμμα των τακτικών σου εξετάσεων και τη μαστογραφία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, όποιο σύμπτωμα και αν παρουσιάζεις καλό θα είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου.Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλες τις παθήσεις. Άλλωστε, γιατί να ανησυχείς άδικα;

Πηγή: womenonly.gr

0 σχόλια »

Leave your response!