, , ,

Γνωρίστε το... λίπος σας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 Leave a Comment


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μύθοι και πραγματικότητες που αφορούν στο λιπώδη ιστό μας και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

• Στον ανθρώπινο οργανισμό το λίπος του σώματος υφίσταται σε δύο μορφές: ως αποθηκευμένο, με βασικό σκοπό τη μόνωση και την παροχή ενέργειας σε περιόδους ανάγκης, και ως απαραίτητο, που χρησιμεύει για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς ζωτικής σημασίας.
• Παρόλο που με το πέρας των ετών τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στο σώμα μας αυξάνονται, σε γενικές γραμμές ένα ποσοστό λίπους 14-20% για τους άντρες και 1 7-24% για τις γυναίκες θεωρείται φυσιολογικό. Άτομα με χαμηλότερο λίπος σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα γενικής ατονίας, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου της εμμήνου ρύσης.

• Με μια σωστή δίαιτα αδυνατίσματος ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά. Απλούστατα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιποαποθήκες, που στις γυναίκες για παράδειγμα βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, των γλουτών και των μηρών.

• Η παχυσαρκία παρουσιάζεται είτε ως αντρικού είτε ως γυναικείου τύπου. Αντρικού τύπου (σχήμα μήλου) είναι η παχυσαρκία με κατανομή του λίπους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στο θώρακα και την κοιλιά. Αντίθετα, στη γυναικείου τύπου παχυσαρκία (σχήμα αχλαδιού) το λίπος συγκεντρώνεται περισσότερο στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στη λεκάνη. Στην ανδρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνει πολύ το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς. Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παθολογική ανοχή στη γλυκόζη και υπεριν-σουλιναιμία.

TipΛόγω ορμονικών διαφορών αλλά και επειδή οι γυναίκες προορίζονται για τεκνοποίηση, το απαραίτητο λίπος στο γυναικείο σώμα μπορεί να είναι έως και 4 φορές περισσότερο από των αντρών.

Πηγή: myworld

0 σχόλια »

Leave your response!