Οι 10 εντολές Λοβέρδου προς τα νοσοκομεία

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 Leave a Comment


 «Βαφτίζουν» χειρουργεία... τις επεμβάσεις αισθητικής.
Δέκα εντολές αποστέλλει σήμερα στους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οι διοικητές θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για «βαπτισμένες» επεμβάσεις αισθητικής που επιβαρύνουν νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, να εξαφανίσουν τις «μαϊμού» εφημερίες, αλλά και να εφαρμόσουν άμεσα το μέτρο των «δανεικών» εργαζομένων για την κάλυψη κενών θέσεων. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφληθούν οι προμηθευτές του ΕΣΥ, ενώ οι διοικητές θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως τον υπουργό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για τις ενέργειές τους. Χθες, ο υπουργός μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων ζήτησε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προσθέτοντας ότι «ζητάμε μόνο να κάνετε τη δουλειά σας».
Ελεγχοι
Όπως είπε, «δεν μπορεί περιστατικά που βιώνει όλη η Ελλάδα, να παραπέμπονται στις καλένδες. Ελέγξτε τα». Ενδεικτικά ο κ. Λοβέρδος ανέφερε την περίπτωση δύο νοσοκομείων στην Αθήνα, τα οποία βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών. Σύμφωνα με τον υπουργό, επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για αισθητικούς όμως λόγους «βαφτίζονταν» ιατρικές, επιβαρύνοντας έτσι ΕΣΥ και ασφαλιστικά ταμεία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη διερευνώνται ανάλογες περιπτώσεις στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, στο ΚΑΤ, στο Θριάσιο και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε για το θέμα των πλασματικών εφημεριών. «Το κονδύλι των εφημεριών προκαλεί τους άλλους εργαζόμενους, που βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται», τόνισε και εξήγησε: «Δεν λέω να μειώσουμε τις εφημερίες, αλλά να εξαφανίσουμε τις πλασματικές, που έχουν μετατρέψει τις αμοιβές σε μισθούς!». Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές να επιθεωρούν οι ίδιοι τις εφημερίες και να ελέγχουν ποιος γιατρός εφημερεύει ή όχι λέγοντας πως θα πρέπει οι γιατροί «να κατεβαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν περισσότερα χειρουργεία». Για το «δανεικό» προσωπικό, ο υπουργός είπε πως ο νόμος για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ παρέχει τη δυνατότητα στους διοικητές, όπου υπάρχουν κενές θέσεις σε ένα νοσοκομείο, αυτές να καλύπτονται από κάποιο άλλο -που ανήκει στην ίδια υγειονομική περιφέρεια- που έχει πλεονάζον προσωπικό.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε διοικητικές ενέργειες και να μετακινήσουμε προσωπικό για να εξυπηρετήσουμε τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Ωστόσο, ζήτησε από τους διοικητές προσοχή, καθώς -όπως είπε- υπήρξε Κέντρο Υγείας που ζήτησε... 21 νοσηλευτές! Χρέη νοσοκομείων και προμήθειες είναι το επόμενο θέμα που θα πρέπει να λύσουν άμεσα οι διοικητές.
Ο υπουργός ζήτησε να εξοφληθούν έως το τέλος του χρόνου οι προμηθευτές του ΕΣΥ λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν στα νοσοκομεία».Διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για ποσά που έχουν ήδη διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ή θα προκύψουν από την περιστολή των δαπανών. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νοσοκομεία διαθέτουν σήμερα ταμειακό υπόλοιπο 467 εκατ., ενώ έχουν ενισχυθεί με επιπλέον 416 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών. Με τα ποσά αυτά, τα νοσοκομεία θα πρέπει να εξοφλήσουν τις οφειλές του 2010, ενώ οι οφειλές του 2011 θα καλυφθούν από την είσπραξη των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία (800-900 εκατ.).
Οι εντολές προς τους διοικητές
1. Να προχωρήσουν σε εντατικοποίηση των ελέγχων σε επεμβάσεις «πολυτελείας»
2. Να εξαλείψουν τις πλασματικές εφημερίες
3. Να καλύψουν κενές θέσεις με μετακινήσεις προσωπικού
4. Να εξοφλήσουν προμηθευτές
5. Να ελέγξουν κόστος προμηθειών και τιμές υλικών
6. Να ολοκληρώσουν διαγωνισμούς για προμήθειες
7. Να ενημερώσουν για προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων χορήγησης μεθαδόνης
8. Να «τρέξουν» τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια
9. Να εφαρμόσουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση
10. Μέχρι 20 Δεκεμβρίου να ενημερώσουν εγγράφως για τις ενέργειές

πηγή: imerisia.gr

0 σχόλια »

Leave your response!