, ,

Η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 Leave a Comment


Οι λαμπτήρες μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης που δρα προστατευτικά


Αυξημένες κατά 40% είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που εργάζονται νυχτερινή βάρδια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δανική επιστημονική έρευνα όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ. Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες -ανάλογα με τη χώρα- δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ. 

Μία πιθανή αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι ότι η εργασία υπό το φως των λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. 

Επιπλέον, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά στα επιμέρους κυτταρικά «ρολόγια» σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια »

Leave your response!