, ,

Κυτταρίτιδα: Πείτε αντίο στην όψη του φλοιού πορτοκαλιού

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 Leave a Comment

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου σώματος και δυστυχώς δρα χωρίς διακρίσεις. Σύμφωνα με έρευνες, 7 στις 8 γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος.

Τι είναι, όμως, η κυτταρίτιδα και πώς προκαλείται; Με πολύ απλά λόγια, θα μπορούσαμε να ορίσουμε την κυτταρίτιδα ως μία ανώμαλη συσσώρευση λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Η συσσώρευση αυτή οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μετατρέψει όλο το λίπος σε γλυκόζη κατά τη διαδικασία του καταβολισμού. Με τον καιρό, το μεγάλο απόθεμα λίπους που συγκεντρώνεται δεν αιματώνεται σωστά και, συνεπώς, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο στη μετακίνησή του. Τότε ακριβώς είναι που προκαλείται η κυτταρίτιδα.

Συνήθη σημεία εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι:

  • Μηροί
  • Γλουτοί
  • Εσωτερικό των μπράτσων
  • Στομάχι
  • Κοιλιά
  • Γάμπες

Παράγοντες που δημιουργούν την κυτταρίτιδα

Η εμφάνιση κυτταρίτιδας αποτελεί συνέπεια πολλών παραγόντων, βασικότεροι των οποίων είναι οι εξής:
  • Ορμονικές διαταραχές, π.χ. περίοδος εγκυμοσύνης, πολυκυστικές ωοθήκες και υποθυρεοειδισμός
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής που συνδυάζεται σχεδόν πάντα με καθολική απουσία σωματικής άσκησης
  • Το στρες που συνοδεύεται, είτε από κακή κυκλοφορία του αίματος, είτε από κακή ποιότητα διατροφής
  • Η κληρονομικότητα

Είδη κυτταρίτιδας

Υπάρχουν 3 είδη κυτταρίτιδας:
Σκληρή: Έχει να κάνει με την κατακράτηση λίπους, είναι σκληρή και επώδυνη στην πίεση.
Μαλακή: Έχει να κάνει με την κατακράτηση ύδατος. Το δέρμα είναι μαλακό και δεν πονάει στην πίεση.
Συσχετισμένη: Συνδυάζει την κατακράτηση λίπους και ύδατος. Είναι κατά περίσταση σκληρή ή μαλακή και ο πόνος που αναπτύσσεται κυμαίνεται σε υποφερτά επίπεδα.

Πώς αναγνωρίζεται η κυτταρίτιδα

Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι γενικευμένη, τοπική ή περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορεί να παρουσιάζει:
Σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα που παρουσιάζει την όψη «φλοιού πορτοκαλιού»
Εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων ή όζων
Οδυνηρή γενική διήθηση
Σε έντονα προβλήματα κυτταρίτιδας, η κατάσταση επιδεινώνεται συνήθως από διάχυτους πόνους στα σημεία που έχουν προσβληθεί. Συχνά, μάλιστα, ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος όταν ψηλαφιστούν οι κυτταριδικές μάζες. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η γενική σωματική χαλάρωση, η ατονία, η υπόταση, η χαλάρωση των αρθρώσεων και γενικότεροι αρθρικοί, οστικοί και μυϊκοί πόνοι.

Τρόποι αντιμετώπισης

Παρά τις δυσάρεστες και ενίοτε οδυνηρές συνέπειές της, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί δραστικά. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, είναι σίγουρο πως θα βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος και θα οδηγηθείτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με την υγεία του σώματός σας:
Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ζωικού λίπους και θα ενισχύει την κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλά λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα:
Μειώστε τις θερμίδες: Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει σημαντικά.
Αντιμετωπίστε την κατακράτηση υγρών:Οι περιοχές με κυτταρίτιδα περιέχουν περισσότερα κύτταρα με κατακράτηση νερού. Αν στο σώμα υπάρχει μεγάλη ποσότητα υγρών, αυτή θα κινηθεί στα «φουσκωμένα» κύτταρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες με φυσιολογικό βάρος εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η αποτοξίνωση από το αλάτι και η κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια) συμβάλλει στη μάχη κατά της κατακράτησης.
Αυξήστε τις αντιοξειδωτικές τροφές: Βάλτε στόχο τουλάχιστον 5 φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τα οποία εμπεριέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το τσιγάρο και είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του κολλαγόνου των κυττάρων.
Μειώστε τις τοξίνες: Αν και η κυτταρίτιδα δεν προκύπτει από συσσώρευση τοξινών, τα κορεσμένα λίπη, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της. Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση των παραπάνω ουσιών επιβαρύνει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των τοξινών.
Υιοθετήστε την καθημερινή σωματική άσκηση: Είναι η πιο εύκολη λύση, αρκεί να αλλάξετε για λίγο τις συνήθειές σας. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι πολλαπλά, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας.
Ασχοληθείτε, είτε με την ήπια φυσική άσκηση (π.χ. καθημερινό γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 20’, ανέβασμα σκάλας αντί για ασανσέρ, κλπ), είτε με την αεροβική γυμναστική (π.χ. aerobic, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, κλπ).
πηγή: advancehealth.gr

0 σχόλια »

Leave your response!