, ,

Οι 12 μεγάλοι εχθροί του δέρματος

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 Leave a Comment


Καθημερινές συνήθειες, όπως το έντονο βράσιμο των τροφών, η κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά, η συχνή χρήση φαρμάκων και το τσιγάρο, γερνούν πρόωρα το δέρμα μας και δημιουργούν ρυτίδες και χαλάρωση στο πρόσωπο και στο σώμα.

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος, όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στο κάπνισμα. 

«Η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των καταστρεπτικών ελεύθερων ριζών και βλαπτικών ενζύμων του δέρματος (όπως η ελαστάση και η κολλαγενάση)», λέει. «Η φωτογήρανση σημαίνει ακανόνιστα παχύ και τραχύ δέρμα, δυσχρωμικό και υπερκερατωσικό». 

Νούμερο δύο εχθρός του δέρματος ανακηρύσσεται η νικοτίνη. «Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση, που μειώνει την καλή παροχή αίματος στο δέρμα και συνεπώς επηρεάζει τον τρόπο διατροφής του», επισημαίνει η κ. Μουλοπούλου. 

«Ακόμα, τοξικά πρόσθετα προϊόντα που περιέχονται στον καπνό, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος από επαφή μαζί τους. Από απορρόφηση και διείσδυση- μέσω της κυκλοφορίας- των προϊόντων αυτών, μειώνονται το κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες του δέρματος». 


Παράγοντες πρόωρης γήρανσης


Η πρόωρη γήρανση του δέρματος οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:
1. Ηλιακή ακτινοβολία.
2. Κάπνισμα.
3. Συνεχείς μεταβολές του σωματικού βάρους.
4. Ρύπανση του περιβάλλοντος.
5. Λοιμώξεις (οδοντικές και άλλες).
6. Έλλειψη σωματικής άσκησης.
7. Αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων.
8. Κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί πολύ βράσιμο ή περιέχουν συντηρητικά.
9. Διαταραχές του ύπνου.
10. Χρόνιο στρες.
11. Μορφασμοί και τικ του προσώπου.
12. Έκθεση στο ψύχος.

Ορμονική γήρανση


Η ενδογενής, χρονολογικά προγραμματισμένη γήρανση του δέρματος συνοδεύει τη μείωση της λειτουργίας όλων των οργάνων του σώματος. 

«Ιδιαίτερα στις γυναίκες γύρω στα 50, με την παύση της λειτουργίας των οιστρογόνων τους, το δέρμα ατροφεί, χαλαρώνει και ρυτιδώνεται», λέει η κ. Μουλοπούλου. «Επιπλέον, παίρνει θαμπή όψη και γίνεται ανελαστικό και υπερτριχωτικό. Τότε, μιλάμε για ορμονική γήρανση». 

Οι γενετικοί παράγοντες, πάντως, φαίνεται να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ποιότητα του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας. 


Υδατικά, αντιοξειδωτικά και οξέα


Τα καλλυντικά μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα, αλλά όχι- όπως υπογραμμίζει η κ. Μουλοπούλου- να αναστρέψουν τη γήρανση. 

Τα υδατικά/μαλακτικά. Ευνοούν προσωρινά την ομαλοποίηση του ξηρού δέρματος, αυξάνοντας το περιεχόμενο του νερού. Δεν διαθέτουν, όμως, αντιγηραντικές ιδιότητες. 

Τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καΗ ροτένιο, βιταμίνη Ε). Υποστηρίζεται ότι παγιδεύουν τις αντιδραστικές ελεύθερες ρίζες, που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος καθώς προκαλούν ποικίλες βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες και το DΝΑ των κυττάρων. Παρά τις διάφορες δημοσιεύσεις για τη δράση των αντιοξειδωτικών, το θέμα παραμένει επιστημονικά αμφιλεγόμενο. 

Τα οξέα. Έχουν πολύ ευνοϊκό αποτέλεσμα στο φωτογηρασμένο κυρίως δέρμα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις παλιές ρυτίδες της ηλικίας. 

«Όλες τώρα οι ελπίδες στηρίζονται στη χαρτογράφηση των γονιδίων και στην παραγωγή καλλυντικών σε εντελώς νέα βάση», μας πληροφορεί η κ. Μουλοπούλου. «Έως τότε, όμως, ας επιδιώξουμε την πρόληψη της γήρανσης με προσοχή στην καθημερινή μας ζωή». 


Προληπτικά μέτρα


Η κ. Καίτη Μουλοπούλου συμβουλεύει: 

* Να προστατεύετε σχολαστικά το δέρμα σας από τον ήλιο με ρούχα, καπέλα και αντηλιακά με φυσικά ή και χημικά φίλτρα. 

* Σε περίπτωση φωτογήρανσης, να χρησιμοποιείτε λευκαντικά, ρετινοειδή και άλλα φαρμακευτικά καλλυντικά. 

* Να σταματήσετε το κάπνισμα. 

* Να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία. 

* Να μη βράζετε πολλή ώρα και σε μεγάλη θερμοκρασία τις τροφές γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους. 

* Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά πρόσθετα. 

* Να αντιμετωπίζετε έγκαιρα αλλεργίες και λοιμώξεις. 

* Να χρησιμοποιείτε με φειδώ φάρμακα και εντομοκτόνα. 

* Να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου. 

* Να περιορίσετε το στρες στη δουλειά και στις προσωπικές σας σχέσεις. 

* Να γυμνάζεστε σε σταθερή βάση. 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, 

0 σχόλια »

Leave your response!