, , , ,

Χαρείτε τον ήλιο με… μέτρο!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 Leave a Comment


Όσο ευχάριστος και ζωογόνος είναι ο ήλιος, άλλο τόσο επικίνδυνος και επιβλαβής μπορεί να αποδειχθεί σε περίπτωση μη προστατευμένης έκθεσης σε αυτόν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο εμπόριο υπάρχουν ολοκληρωμένες σειρές αντιηλιακών σκευασμάτων από πολλές εταιρίες καλλυντικών. Πριν προμηθευτείτε όμως ένα αντιηλιακό, καλό είναι να έχετε συμβουλευθεί έναν ειδικό, ο οποίος θα σας προτείνει το προϊόν που χρειάζεστε πραγματικά βασιζόμενος στον τύπο της επιδερμίδας, τον φωτότυπο και τον τρόπο έκθεσής σας στον ήλιο.

Επιλέξτε το αντιηλιακό που σας ταιριάζει

Στον χώρο του φαρμακείου υπάρχουν υφές προϊόντων για κάθε τύπο επιδερμίδας, όπως επίσης και αντιηλιακά με πιο εξειδικευμένη προστασία (π.χ. φίλτρα και συστατικά που προστατεύουν τα άτομα με ευαισθησία στις μελαγχρωματικές κηλίδες). Για λιπαρές, με τάση ακμής, επιδερμίδες υπάρχουν αντιηλιακά σκευάσματα σε μορφή gel ή spray, τα οποία παρέχουν καλή αντιηλιακή κάλυψη χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Αντίθετα, τα αντιηλιακά που έχουν κρεμώδη υφή, καλό θα ήταν να προτιμώνται από όσους έχουν κανονικό ή ξηρό δέρμα, μιας και απλώνονται ευκολότερα.
Επιπλέον, η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού δείκτη πρέπει να συμβαδίζει και με τον φωτότυπο του δέρματος. Στο ξεκίνημα, πάντως, όλοι οι φωτότυποι χρειάζονται υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς το σώμα δεν έχει προλάβει ακόμη να παράγει τα δικά του φίλτρα άμυνας (π.χ. πάχυνση επιδερμίδας, παραγωγή μελανίνης σε εντατικούς ρυθμούς). Στη συνέχεια, οι πιο ανοικτοί φωτότυποι πρέπει να παραμένουν σε υψηλό δείκτη, ενώ οι πιο σκούρες επιδερμίδες μπορούν σταδιακά να χρησιμοποιούν μικρότερο δείκτη.

Προετοιμασία

Για την άρτια προετοιμασία του οργανισμού σας για ηλιακή έκθεση υπάρχουν αρκετά πόσιμα σκευάσματα. Με τη συνδρομή του φαρμακοποιού σας, είναι σίγουρο πως θα βρείτε το κατάλληλο σκεύασμα που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε υγιές, μακράς διαρκείας και όμορφο μαύρισμα.
Η διατροφή τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό προς αποφυγή αφυδάτωσης και ηλίασης. Αντίθετα αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία συμβάλλει δραματικά στην εμφάνιση αφυδάτωσης.

Ιδιότητες αντιηλιακού

Τα αντιηλιακά προϊόντα χαρακτηρίζονται από τον δείκτη SPF (“Sun Protection Factor”). Ο συγκεκριμένος δείκτης αντιπροσωπεύει τον βαθμό προστασίας έναντι της UVB ακτινοβολίας και καθορίζει το πόσο περισσότερο μπορεί το άτομο να παραμείνει στον ήλιο με τη χρήση αντιηλιακού χωρίς να πάθει έγκαυμα. Συνεπώς, αν ο χρόνος που απαιτείται για την πρόκληση εγκαύματος από τον ήλιο είναι 30’ και το άτομο χρησιμοποιεί αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15, μπορεί να μείνει στον ήλιο 15 φορές περισσότερο (δηλαδή 7,5 ώρες) χωρίς να πάθει έγκαυμα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι εξαιρετικά υψηλές σημάνσεις (π.χ. SPF60) έχουν πλέον καταργηθεί, ώστε να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση του άπειρου χρόνου κάλυψης.
Παράλληλα, πρέπει να αναγράφεται πλέον εμφανώς στη συσκευασία και ο δείκτης προστασίας από τη UVA ακτινοβολία, η οποία συναγωνίζεται σε βλαπτικότητα τη UVB, αφού συμμετέχει στους βασικούς μηχανισμούς της καρκινογένεσης, τη φωτοανοσοκαταστολή και τη φωτογήρανση. Ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να είναι ισοδύναμος τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF.
Οι συστάσεις δεν περιορίζονται στη σήμανση, αλλά ορίζουν και κριτήρια ποιότητας που πρέπει να πληρούν τα αντιηλιακά. Aπαραίτητα χαρακτηριστικά για ένα αντιηλιακό είναι η ικανότητα παραμονής στο δέρμα, η οποία αξιολογείται με τεστ ανθεκτικότητας στο νερό και τον ιδρώτα και η φωτοσταθερότητα.

Εφαρμογή αντιηλιακού

Πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και όχι αφότου φτάσετε στην παραλία. Η ποσότητα του προϊόντος πρέπει να είναι αρκετή, ώστε ένα παχύ στρώμα να καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο. Επίσης, για να προσφέρει την κάλυψη που υπόσχονται οι δείκτες του, το αντιηλιακό πρέπει πάντοτε να απλώνεται σε στεγνό δέρμα και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, αν είναι αδιάβροχο. Αν όχι, τότε επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, αφού πρώτα έχετε σκουπίσει καλά το νερό.
Γρηγοροπούλου Μαριάννα 
Σύμβουλος Δερμοκαλλυντικής Περιποίησης Φαρμακείου – Μέλους ADVANCE Καλλιόπη Πατέλλη, Κάλυμνος - Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ. Αισθητικής & Κοσμητολογίας, Διπλωματούχος Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
πηγή: advancehealth.gr

0 σχόλια »

Leave your response!