, , ,

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το μελάνωμα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 Leave a Comment



Τι είναι το μελάνωμα;

Το κακόηθες μελάνωμα είναι μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική). Το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων, με 800.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Ποια είναι τα αίτια του μελανώματος;

Η αιτιολογία του μελανώματος είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο;

Άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος είναι:
  • Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων-ελιών (>50) ή έχουν δυσπλαστικούς σπίλους.
  • Άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρμα που κοκκινίζει ή καίγεται εύκολα στον ήλιο και μαυρίζει ελάχιστα.
  • Άτομα με ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία.
  • Άτομα με κληρονομική προδιάθεση για μελάνωμα.

Ποια είναι τα ύποπτα σημεία ενός σπίλου (ελιάς) – μελανώματος;

Οποιοσδήποτε σπίλος (ελιά) αλλάζει χαρακτηριστικά είναι ύποπτος. Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως η ασυμμετρία, η ανομοιογένεια στο χρώμα, η ανωμαλία των ορίων της βλάβης και η αυξημένη διάμετρος, μπορούν να βοηθήσουν στο να διαγνώσουμε έγκαιρα το μελάνωμα (κανόνας ABCD).
A (Asymmetry) – Η ασυμμετρία: Η δερματική βλάβη είναι ασύμμετρη. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μία γραμμή στη μέση, τα δύο «μισά» τμήματα δεν ταυτίζονται.
B (Border) – Η περιφέρεια της βλάβης: Τα όρια της βλάβης είναι συχνά υπερυψωμένα, ασαφή, θολωμένα ή ανώμαλα και η μελάγχρωση επεκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα.
C (Colour) – Το χρώμα: Το χρώμα της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφο. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ, καθώς και περιοχές λευκής απόχρωσης, γκρι, κόκκινης, ροζ ή μπλε.
D (Diameter) – Η διάμετρος: Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης, συνήθως αύξηση. Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού (6χιλ.).

Μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος;

ΝΑΙ. Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος οδηγεί στην πλήρη θεραπεία και ίαση του προβλήματος. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη δυνατότητα επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

Με προσεκτική παρατήρηση της επιδερμίδας σε 8 στάδια:
  1. Το πρόσωπο, χωρίς να ξεχάσετε την περιοχή των αυτιών.
  2. Το τριχωτό της κεφαλής, με τη βοήθεια ενός σεσουάρ.
  3. Την παλάμη, τα νύχια και την περιοχή από τους καρπούς έως τον αγκώνα.
  4. Τους αγκώνες, τους βραχίονες, τις μασχάλες.
  5. Την περιοχή του λαιμού, το στήθος (εξετάζοντας προσεκτικά την περιοχή κάτω ακριβώς από το στήθος για τις γυναίκες) και την κοιλιά.
  6. Μπροστά σε έναν καθρέφτη, και κρατώντας έναν μικρότερο καθρέφτη στο χέρι, τον σβέρκο, το πίσω μέρος των αυτιών, τους ώμους και την πλάτη.
  7. Τους γλουτούς και την πίσω περιοχή των μηρών.
  8. Σε καθιστή στάση, τους μηρούς, τις γάμπες, τα πόδια και τις πατούσες, χωρίς να ξεχάσετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων με τη βοήθεια ενός καθρέφτη.

Μερικές συστάσεις πρόληψης

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση της νόσου. Η πρόληψη του μελανώματος στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων αντιηλιακής προστασίας, δηλαδή:
  • Τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Τη χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού.
  • Την εφαρμογή αντιηλιακών με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).

Πού πρέπει να απευθυνθείτε;

Για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείτε σε κάποια ελιά του σώματός σας πρέπει να απευθύνεστε σε δερματολόγο, χειρουργό ή ογκολόγο. Όταν αφαιρείται η βλάβη πρέπει να στέλνεται πάντα για παθολογοανατομική εξέταση (βιοψία).
(ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» για την παραχώρηση του σχετικού υλικού)

0 σχόλια »

Leave your response!