, ,

Μελάνωμα: προσέχουμε για να… μην έχουμε!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 Leave a Comment


Το μελάνωμα είναι η κακοηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος και από τις λίγες πλέον νεοπλασίες που η συχνότητά τους αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ πριν από 70 περίπου χρόνια η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος μελάνωμα ήταν 1:2.000, τώρα είναι 1:75 και υπολογίζεται ότι σε 10 χρόνια θα είναι περίπου 1:50.
Ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μελανώματος είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 300.000 χιλιομέτρων / δευτερόλεπτο και περιλαμβάνει τη θερμότητα και το φως που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, αλλά ταυτόχρονα και την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου απορροφώνται σε κάποιο βαθμό από το φίλτρο του όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά σημαντικό μέρος τους κατορθώνει τελικά να φτάσει στην επιφάνεια της Γης και προσπίπτει στην ανθρώπινη επιδερμίδα.
Η άνοδος των κρουσμάτων μελανώματος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αυξανόμενες δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία. Πολλοί αντιμετωπίζουν την πολύωρη ηλιοθεραπεία ως κάτι φυσιολογικό, ακόμη και αν το δέρμα τους διαφωνεί και διαμαρτύρεται. Το μαύρισμα μπορεί να είναι αισθητικά επιθυμητό και να λειτουργεί ως σύμβολο ελκυστικότητας και καλής υγείας, όμως κυριότερος σκοπός του είναι απλά η προστασία του δέρματος από την αλόγιστη ηλιακή έκθεση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την έγκαιρη υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων. Συνεπώς, ακολουθώντας απλές οδηγίες, μπορείτε όλοι να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια και να παραμείνετε μακριά από τις βλαβερές συνέπειές του.
Το σημαντικότερο μέσο αντιηλιακής προστασίας είναι φυσικά η χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων με ευρύ φάσμα και υψηλό δείκτη, σε συνδυασμό πάντοτε με την αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες (11.00 – 16.00), όταν δηλαδή «καίει» περισσότερο.
Επιπλέον, η ολοκληρωμένη αντιηλιακή προστασία πρέπει να υποστηρίζεται και με τη χρήση κατάλληλων ρούχων, καπέλων και οπτικών. Ας μην ξεχνάμε πως η υπεριώδης ακτινοβολία παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμη και όταν η έκθεση στον ήλιο είναι έμμεση (π.χ. συννεφιά, σκιά, ανάκλαση σε διάφορες επιφάνειες).
Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη από την ηλικιακή ακτινοβολία σε σύγκριση με τους ενήλικες. Έχει παρατηρηθεί ότι, αν κάποιος παρουσιάσει τέσσερα επεισόδια ηλιακού εγκαύματος κατά την παιδική ηλικία, τότε έχει διπλάσιες πιθανότητες να πάθει εμφανίσει μελάνωμα ως ενήλικος.
Συνεπώς, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την ευαίσθητη ομάδα, εφόσον μάλιστα αποδεικνύεται ότι ένα άτομο εκτίθεται μέχρι τα 18 χρόνια του στο 60-70% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που πρόκειται να δεχθεί στη ζωή του.

Επομένως:

  • Μην κρατάτε ποτέ βρέφη μικρότερα των δύο μηνών κάτω από σκιά ή ομπρέλα.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα νήπια να κοιμούνται στον ήλιο.
  • Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν κυρίως στη σκιά φορώντας καπέλο, φανελάκι και γυαλιά ηλίου και πάντοτε με το κατάλληλο αντιηλιακό σκεύασμα, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες.
Πέρα, όμως, από την πρόληψη, ιδιαίτερη σημασία έχει και η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, η οποία μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή του ασθενή. Όταν δείτε σε μια ελιά (σπίλο) που υπάρχει στο σώμα σας να αυξάνει σε μέγεθος, να σκουραίνει σε χρώμα, να αλλάζουν τα όριά της και να γίνονται ανώμαλα, να προκαλεί κνησμό ή να ματώνει, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε τη συνδρομή ενός ειδικού, ο οποίος μπορεί να προτιμήσει τη λύση της χειρουργικής αφαίρεσης εάν τη θεωρήσει ύποπτη. Η πιθανότητα πλήρους ίασης από μελάνωμα αρχικού σταδίου είναι πολύ υψηλή, ξεπερνώντας το 90%.
Συμπερασματικά, η πρόληψη του μελανώματος εξαρτάται κυρίως από εσάς. Εάν λαμβάνετε από την παιδική κιόλας ηλικία τα απαραίτητα μέτρα αντιηλιακής προστασίας και παράλληλα παρακολουθείτε συστηματικά πιθανές αλλαγές σε ύποπτους σπίλους του σώματός σας, είναι σίγουρο ότι θα αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες ενός καρκίνου του δέρματος.
πηγή: advancehealth.gr

0 σχόλια »

Leave your response!