, ,

Οι Αιτίες Που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Leave a Comment


 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γυναικών, τουλάχιστον όσον αφορά την εμφάνιση, είναι και η κυτταρίτιδα. Μία πάθηση ιδιαίτερα διαδεδομένη στις προηγμένες κοινωνίες, που δημιουργεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα στις γυναίκες, αφού ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές (περίπου το 80%) έχει προσβληθεί ή πρόκειται να προσβληθεί από κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής του. Επειδή εμφανίζεται με πολλές όψεις και σε διάφορες περιοχές του σώματος, είναι φρόνιμο να γίνει νωρίς η διάγνωση, ώστε και η θεραπεία να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Αν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η κυτταρίτιδα και ποιές είναι οι αιτίες που την προκαλούν;
Η κυτταρίτιδα είναι μία πάθηση, η οποία είναι αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου του σωματικού λίπους. Όταν τα λιποκύτταρα αρχίσουν και μεγαλώνουν σε όγκο προς όλες τις κατευθύνσεις πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σωστή θρέψη και οξυγόνωσή τους, με αποτέλεσμα να έχουμε κακή κυκλοφορία του αίματος καθώς και συσσώρευση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Τα λιποκύτταρα παύουν να συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους μέσα στον μεσοκυττάριο χώρο και η επιδερμίδα αλλού έλκεται και αλλού απωθείται, δημιουργώντας τη γνωστή σε όλους «φλούδα πορτοκαλιού».


Ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινό επίπεδο προσλαμβάνει ουσίες πολύτιμες για αυτόν, αλλά παράλληλα κατασκευάζει και «απορρίματα», τα οποία πρέπει να αποβληθούν από αυτόν μέσω των νεφρών και των ιδρωτοποιών αδένων. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του συγκεκριμέμο όριο αποβολής των άχρηστων ουσιών. Εάν η αποβολή δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, οι τοξικές αυτές ουσίες παραμένουν στον οργανισμό και εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό, όπου σε συνδυασμό με την κακή λεμφική κυκλοφορία και τη διόγκωση των λιποκυττάρων, δημιουργούνται τα οζίδια της κυτταρίτιδας.



Η κυτταρίτιδα προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, ακόμα και αν αυτές είναι λιπόσαρκες. Αιτίες εμφάνισής της είναι η υπερέκκριση οιστρογόνων (γι' αυτό και κάνει την παρουσία της ιδιαίτερα αισθητή σε περιόδους όπως η εφηβεία και η κλιμακτήριος), η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η κακή λειτουργία του εντέρου, η ανθυγιεινή ζωή (με τις καταχρήσεις οινοπνευματοδών ποτών, τσιγάρων, καφέ και την κακή διατροφή), η έντονα καθιστική ζωή, η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα με ανεπαρκή πρόσληψη οξυγόνου κ.λπ.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κυτταρίτιδα;
Το λεμφικό σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό μοιάζει πολύ με το φλεβικό σύστημα και υπάρχει παράλληλα με αυτό. Μέσω της λέμφου, οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο φτάνουν στα κύτταρα για να διασφαλισθεί η σωστή λειτουργία τους. Όταν όμως συσσωρεύονται τα άχρηστα παράγωγα του μεταβολισμού στο μεσοκυττάριο διάστημα, τότε η λέμφος δεν μπορεί να κινηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμη και να δημιουργούνται σκληρές, διογκωμένες μάζες. Οι γυναίκες με κυτταρίτιδα θα έχουν ασφαλώς παρατηρήσει να πονούν στα σημεία που εντόπίζεται η βλάβη, κι όσο μεγαλύτερο το πρόβλημα τόσο και πιο έντονος ο πόνος (ιδιαίτερα αν πιάσουν τη μάζα του δέρματος ανάμεσα στις παλάμες των χεριών τους).

Σε ποιά σημεία του σώματος μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα στην ουσία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και συνήθως συναντάται στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών με προέκταση στους γλουτούς. Είναι το πρώτο σημείο που στην ουσία δημιουργείται, καθώς και οι λιπαποθήκες της γυναίκας βρίσκονται εκεί. Βέβαια, πολλές φορές εξαπλώνεται και στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών, το εσωτερικό του γόνατος και τις γάμπες. 'Αλλες περιοχές που εμφανίζεται είναι τα άνω άκρα (κυρίως μετά την εμμηνόπαυση) και η κοιλιά.



Τελικά, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής της;
Όπως είπαμε προηγουμένως, 8 στις 10 γυναίκες κάθε ηλικίας εμφανίζουν ή πρόκειται να εμφανίσουν κυτταρίτιδα, η οποία δεν υποχωρεί με την κοινή δίαιτα ή την άσκηση. Η δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει είναι αυτή που αποτοξινώνει τον οργανισμό, που τον καθαρίζει δηλαδή από τα πλεονάσματα τοξινών και του υγρού που κατακρατείται στους ιστούς. Οι βασικοί κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει κάθε γυναίκα, είναι η κατανάλωση άφθονου νερού σε ημερησία βάση, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να «καθαρίσει» από τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, καθώς και η αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη. Η αερόβια άσκηση επίσης, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο και το αερόμπικ δρουν συνεπικουρικά, αφού γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι 2 μήνες πριν την εμφάνισή μας στις παραλίες! Τέλος, σημαντική για την αντιμετώπισή της είναι η μάλαξη σε βάθος, σε συνδυασμό με την αναρρόφηση με τα κατάλληλα μηχανήματα που θα προτείνει η αισθητικός και οι θερμοθεραπείες με τα αντίστοιχα δραστικά προϊόντα.

Μαρία Γιαννοπούλου
πηγή : miss.gr

0 σχόλια »

Leave your response!