, ,

Tέλειο μαύρισμα με ασφάλεια, γίνεται;

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 Leave a Comment



Αν κρίνετε από τη φωτογραφία, μάλλον είναι πολύ εύκολο να μαντέψετε την απάντηση… Μα, φυσικά και γίνεται! Για να γίνει όμως, υπάρχουν ορισμένοι «χρυσοί» κανόνες τους οποίους πρέπει, όχι μόνο να γνωρίζουμε, αλλά κυρίως να εφαρμόζουμε.

Τι είναι στην πραγματικότητα το μαύρισμα;

Το μαύρισμα είναι μία φυσική διαδικασία άμυνας του οργανισμού που έχει σκοπό να προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Eιδικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, η οποία απορροφά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας UV και δεν της επιτρέπει να διαπεράσει στα κατώτερα στρώματα τις επιδερμίδας, προστατεύοντάς μας από τις συνέπειές της. Ο αριθμός των κυττάρων αυτών διαφέρει στο πρόσωπο και στο σώμα (στο πρόσωπο έχουμε περισσότερα), γεγονός που εξηγεί και το διαφορετικό βαθμό μαυρίσματος, ανάλογα με το σημείο του σώματος!
Σε κάθε περίπτωση, πριν εκτεθούμε στο ήλιο είναι σημαντικό να ακολουθούμε δύο βασικούς κανόνες:
  1. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το φωτότυπό μας, προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό για εμάς και για την οικογένειά μας.
  2. Τις πρώτες 8 μέρες έκθεσής μας στο ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με πιο υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτό είναι καλό, διότι το κοκκίνισμα ή το ελαφρύ χρώμα αυτών των πρώτων ημερών δεν οφείλεται σε παραγωγή νέας μελανίνης, αλλά σε οξείδωση τής ήδη υπάρχουσας.

Μάθετε σε ποιο φωτότυπο ανήκετε

Ο φωτότυπος δηλώνει την ευαισθησία που έχει το δέρμα μας στον ήλιο, δηλαδή το πόσο εύκολα καίγεται ή μαυρίζει. Ανάλογα λοιπόν με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας, ανήκουμε σε διαφορετικό φωτότυπο.
Φωτότυπος 1 : Άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγονται χωρίς να μαυρίζουν
Φωτότυπος 2 : Άτομα με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια που πρώτα καίγονται και μετά μαυρίζουν.
Φωτότυπος 3 : Άτομα με καστανά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια που καίγονται αρχικά ενώ τελικά μαυρίζουν.
Φωτότυπος 4 : Άτομα με καστανά μαλλιά και σκούρα μάτια και επιδερμίδα που μαυρίζουν χωρίς να καίγονται.
Φωτότυπος 5 : Άτομα με σκούρα επιδερμίδα που μαυρίζουν χωρίς δυσκολία, και
Φωτότυπος 6: Άτομα με μαύρη επιδερμίδα που δεν καίγονται ποτέ (ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση το αντηλιακό είναι απαραίτητο).

Επιλέξτε σωστά το αντηλιακό σας

Για να επιλέξουμε σωστά το αντηλιακό μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:
  • τον φωτότυπό μας. Για παράδειγμα, άτομα που ανήκουν στο φωτότυπο 1, χρειάζονται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50+)
  • αν είναι οι πρώτες μέρες έκθεσής μας στον ήλιο
  • ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως λόγου χάρη η λήψη αντισυλληπτικών, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πανάδων, πράγμα που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • αν έχουμε παρουσιάσει ποτέ φωτοδερματίτιδα (αλλεργία στον ήλιο)
  • και τέλος αν έχουμε κάποιο τατουάζ, χρήζει ειδικής φροντίδας για να μην χάσει το χρώμα του. Πιο κατάλληλα είναι τα αντηλιακά σε μορφή στικ με SPF 50+ με συχνή ανανέωση.

Προστατευτείτε έξυπνα από τον ήλιο!

  • Δεν φτάνει να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό, αλλά θα πρέπει να το ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακά περασμένων ετών διότι είναι πιθανό να έχουν αλλοιωθεί ή να έχουν χάσει μέρος της αποτελεσματικότητας των φίλτρων τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι από τα πλέον «κακομεταχειρισμένα» καλλυντικά προϊόντα, αφού μένουν με τις ώρες στη ζέστη και στον ήλιο, με αποτέλεσμα να φθείρονται γρήγορα.
  • Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ήλιος, ακόμα και όταν κρύβεται –όπως σε περίπτωση συννεφιάς- δεν πρέπει να μας ξεγελάει, διότι εξακολουθεί να είναι βλαβερός και μπορεί να προκαλέσει έως και ηλιακό έγκαυμα.
  • Τα μάτια μας χρειάζονται απαραιτήτως προστασία με γυαλιά ηλίου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο μεγαλύτερη ευαισθησία έχουν.
  • Εξίσου σημαντικά με την επιδερμίδα μας είναι και τα μαλλιά μας. Προκειμένου να παραμείνουν λαμπερά και υγιή και να διατηρήσουν το χρώμα του ήλιου, χρειάζονται ειδικό αντηλιακό και after sun μαλλιών.
  • Φοράμε καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό ακόμα και όταν καθόμαστε κάτω από ομπρέλα, διότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται τόσο από την άμμο, όσο και από το νερό.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 4μμ ενώ δεν εκθέτουμε καθόλου στην ακτινοβολία του βρέφη και παιδιά κάτω των 3 ετών.

Tips για ιδανικό μαύρισμα:

1) Εξασφαλίζουμε βελούδινο δέρμα, κάνοντας μία φορά τη βδομάδα peeling σώματος και προσώπου.
2) Για βαθιά ενυδάτωση και μαύρισμα που διαρκεί, χρησιμοποιούμε καθημερινά προϊόντα after sun και σύντομα διαπιστώνουμε τη διαφορά!
3) Η άφθονη κατανάλωση υγρών εμποδίζει την αφυδάτωση και χαρίζει αίσθημα ευεξίας.
4) Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, όπως για παράδειγμα τα κίτρινα φρούτα και τα λαχανικά χαρίζουν φυσική προστασία απέναντι στον ήλιο.
5) Για άμεση λάμψη σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά χρησιμοποιούμε φυσικά λάδια, πλούσια σε βιταμίνη Ε και αιθέρια έλαια. Αν θέλουμε να τραβήξουμε πάνω μας τα βλέμματα, επιλέγουμε αντίστοιχα λάδια εμπλουτισμένα με glitter.
6) Σε περίπτωση που προτιμάμε φυσικό μαύρισμα χωρίς ήλιο, τότε η λύση βρίσκεται στα προϊόντα autobronzant (αυτό-μαυρίσματος). Για να αποφύγουμε όμως  το φαινόμενο «ζέβρας» και κάθε διχρωμία, καλό είναι να ρωτήσουμε το φαρμακοποιό μας, που θα μας καθοδηγήσει για τη σωστή επιλογή και χρήση του προϊόντος.

0 σχόλια »

Leave your response!