, , , ,

Τελικά ποιο είναι το τέλειο σώμα;

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 Leave a Comment


H 37χρονη -και μητέρα δύο παιδιών- Γκουίνεθ Πάλτροου εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του φιλμ «Iron Man 2» με λευκό κοντό σορτσάκι, αποκαλύπτοντας πόδια που θα ζήλευε και μια έφηβη. Η 40χρονη Τζένιφερ Ανιστον πόζαρε για τις ανάγκες διαφημιστικής καμπάνιας εμφιαλωμένου νερού επιδεικνύοντας τους γραμμωμένους κοιλιακούς της. Το 41χρονο μοντέλο Ελενα Κρίστενσεν, που έχει γνωρίσει και τι σημαίνει μητρότητα, άρχισε να γυμνάζεται φανατικά πριν από τρία χρόνια· σήμερα φωτογραφίζεται με κολάν, αθλητικό μπουστάκι και έχει δηλώσει στην εφημερίδα Sunday Times: «Ασχολούμαι με το μποξ, την ποδηλασία, το τένις, τον χορό, το τρέξιμο και με κάθε ευκαιρία περπατάω». Τα όρια της πρόκλησης αγγίζει δε η περίπτωση της Ζιζέλ Μπούντχεν: λίγους μόλις μήνες μετά τον τοκετό ανάκτησε το αξιοζήλευτο σώμα της με τη βοήθεια της γιόγκα.


Ενα δημοκρατικό πρότυπο
Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες απολαμβάνουν την πολυτέλεια ενός προσωπικού γυμναστή και ότι ακόμη λιγότερες είναι προικισμένες με γονίδια υπερμοντέλου. Παρ' όλα αυτά, εκατομμύρια κοινές θνητές μπορούμε να αποχαιρετήσουμε ανακουφισμένες την εποχή των ισχνών μοντέλων και να χαιρετίσουμε την επιστροφή του fitness – όχι απαραίτητα στη στυλιζαρισμένη μορφή της δεκαετίας του 1980, όταν πλήθη με γκέτες και κολάν ιδροκοπούσαν υπό τις οδηγίες της Τζέιν Φόντα. Διότι, μολονότι για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών το «μέγεθος 0» αποτελεί ανέφικτο στόχο ή και άπιαστο όνειρο, όλες μας -ανεξαρτήτως σωματότυπου- έχουμε δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα καλογυμνασμένο σώμα. Αρκεί να αποφασίσουμε να σηκωθούμε από τον καναπέ. Για την ακρίβεια –σύμφωνα τουλάχιστον με την Τρέισι Aντερσον, την προσωπική γυμνάστρια της Πάλτροου και της Aνιστον– αρκεί μία ώρα γυμναστικής επί έξι ημέρες ανά εβδομάδα.
Πίστες: τα νέα γυμναστήρια
Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στην άσκηση; Μια απάντηση μας έδωσε ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος, personal trainer και fitness editor στα περιοδικά Prevention και Men's Health: «Οι γυναίκες έχουν βαρεθεί το γυμναστήριο. Αναζητούν μορφές άσκησης που θα τις βοηθήσουν να ξεφύγουν από τα οικονομικά προβλήματα, να ξεχάσουν την καθημερινότητά τους και να συναναστραφούν με κόσμο. Γι' αυτό σήμερα προτιμούν τα μαθήματα χορού - λάτιν, σάλσα ή χιπ χοπ. Αλλωστε ο χορός γυμνάζει αερόβια το σώμα, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας το σωματικό λίπος. Αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει επίσης η άσκηση στο νερό, είτε πρόκειται για κολύμβηση είτε για ειδικά προγράμματα όπως το aqua aerobic ή το aqua pilates. Η άσκηση στο νερό έχει γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα χωρίς να το επιβαρύνει και ενδείκνυται για γυναίκες με προβλήματα οστεοπόρωσης».
Πάντως οι πιθανότητες επιτυχίας μιας άσκησης πολλαπλασιάζονται όταν διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Ή αλλιώς, όπως το θέτει ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος: «Το ιδανικό είναι να μη νιώθετε σαν να κάνετε αγγαρεία. Προσωπικά είχα αντιμετωπίσει την περίπτωση μιας γυναίκας που δεν άντεχε την άσκηση με βάρη. Επρεπε λοιπόν να βρω κάτι που θα τη γύμναζε αλλά και θα τη διασκέδαζε. Δοκιμάσαμε τις ασκήσεις στην άμμο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους· της άρεσαν τόσο πολύ, ώστε αυξήσαμε τις προπονήσεις στις 4 εβδομαδιαίως. Αν λοιπόν το γυμναστήριο σάς προκαλεί ανία, δοκιμάστε για παράδειγμα τη γιόγκα ή το tae bo. Θα προπονηθείτε αρκετά έντονα και θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει χωρίς να ρουτινιάζετε».
Οφέλη μηδενικού κόστους
Στους μοντέρνους καιρούς μας βέβαια, με τις ρόδες να έχουν γίνει προέκταση των ποδιών μας, αντιμετωπίζουμε την άσκηση σαν πολυδάπανο και χρονοβόρο χόμπι. Ποια έχει το περιθώριο να πληρώνει για συνεδρίες γιόγκα σε μια εποχή που η απειλή της ανεργίας ταλαντεύεται σαν δαμόκλειος σπάθη; Ή ποια μπορεί να βγαίνει για τζόγκινγκ μετά από δέκα ώρες δουλειάς; Κι όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιο του Εσεξ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας στη φύση αρκούν για να ανεβάσουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας. Ακόμη κι αν το πιο κοντινό σε «φύση» που έχουμε στην πόλη μας είναι το πάρκο της γειτονιάς, η άσκηση εκεί δεν παύει να συμβάλλει στην αύξηση της σεροτονίνης και της ενδορφίνης, των λεγόμενων «ορμονών της καλής διάθεσης», να λειτουργεί σαν αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό φάρμακο με μηδενικό κόστος και ανύπαρκτες παρενέργειες.
Οχι στη δίαιτα
Οι νέες ντιρεκτίβες δεν αποσκοπούν λοιπόν αποκλειστικά στη διαμόρφωση της σιλουέτας, αλλά ακολουθούν τη φιλοσοφία «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και σηματοδοτούν μια μετάβαση σ' έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδρυτής της ιστοσελίδας medNutrition.eu, προτείνει τη ρυθμισμένη διατροφή αντί της δίαιτας: «Προφανώς μας ενδιαφέρει η πελάτισσα να χάσει βάρος, αλλά στοχεύουμε πρωτίστως στη βελτίωση του μοντέλου διατροφής της. Οταν είναι αναγκαίο, χρησιμοποιούμε δίαιτες (βέβαια όχι χημικές ή αποτοξινωτικές δίαιτες, που εν έτει 2010 είναι πλέον αρχαία ιστορία), αλλά προπάντων προσπαθούμε να της περάσουμε πέντε βασικούς κανόνες που θα τη βοηθήσουν να τροποποιήσει μακροπρόθεσμα τη διατροφική συμπεριφορά της. Δυστυχώς πολλές γυναίκες στέκονται στην εικόνα, στα πρότυπα που λανσάρονται από την τηλεόραση, τα οποία συνήθως είναι δύσκολο να προσεγγίσουν καθώς οι ίδιες δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους το δικό τους γενετικά προκαθορισμένο βάρος. Ετσι με “πυροσβεστικές” μεθόδους, όπως υποθερμιδικές δίαιτες που βρίσκουν στο διαδίκτυο, προσπαθούν να χάσουν άμεσα ένα-δύο κιλά, τα οποία ξαναπαίρνουν αργότερα. Παράλληλα υποβάλλουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο των σοβαρών ελλείψεων σε θρεπτικά στοιχεία».
Ακόμη όμως κι αν η απώλεια κιλών δεν είναι ανάμεσα στους στόχους μας, εφόσον αποφασίσουμε να ασκηθούμε πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη διατροφή μας προκειμένου να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν. Σύμφωνα με τον Παρασκευά Παπαχρήστο: «Πρώτον, οι ανάγκες ενυδάτωσης αυξάνονται – οπότε υπολογίστε γύρω στα 4-5 ποτήρια νερό ανά ώρα μετρίως εντατικής άσκησης. Δεύτερον, είναι προτιμότερο να ασκήστε ανά δύο ημέρες παρά για δύο συνεχόμενες ημέρες, ώστε να έχετε περιθώριο να κάνετε αποθεραπεία και ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο μία ακόμη ευεργετική δράση της άσκησης: τις καλύτερες καύσεις των επόμενων 48 ωρών. Τρίτον, προτού αρχίσετε να γυμνάζεστε, καλό είναι να ελέγξετε τους αιματολογικούς και βιοχημικούς δείκτες σας σε έναν γιατρό και έπειτα, ανάλογα με το πρόγραμμα προπόνησης, να εξατομικεύσετε τη διατροφή σας σε συνεργασία με διαιτολόγο-διατροφολόγο, πάντα με βάση το υγιεινό μοντέλο μεσογειακής διατροφής».
Πρότυπα πάνε κι έρχονται
Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε διάφορα πρότυπα. Με ένα ξεφύλλισμα στην «Ιστορία της ομορφιάς» του Ουμπέρτο Εκο (εκδόσεις Καστανιώτη), μπορούμε να παρακολουθήσουμε ατέρμονες μεταμορφώσεις του γυναικείου σώματος: την τροφαντή Αφροδίτη του Βίλεντορφ (3η χιλιετία π.Χ.) διαδέχτηκε η Αφροδίτη της Μήλου (2ος π.Χ. αιώνας), η αναγεννησιακή Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, η λεπτή και καμπυλόγραμμη Μονρόε των 50's. Οπως επισημαίνει ο συγγραφέας: «Το βιβλίο αυτό ξεκινάει από την αρχή ότι η Ομορφιά ουδέποτε υπήρξε ως κάτι το απόλυτο και αμετάβλητο αλλά προσέλαβε διαφορετικές όψεις, ανάλογα με την ιστορική εποχή και τη χώρα: κι αυτό όχι μόνο όσον αφορά τη φυσική Ομορφιά (του άνδρα, της γυναίκας, του τοπίου) αλλά και όσον αφορά το Κάλλος του Θεού ή των αγίων ή των ιδεών».
Σήμερα τα πρότυπα ομορφιάς για το γυναικείο σώμα, εν προκειμένω τα δυτικά, επιβιώνουν όσο μία κολεξιόν της μόδας. Σμιλεύονται κυρίως από πολιτισμικές και οικονομικές συγκυρίες (κακά τα ψέματα: πίσω από κάθε επιτυχημένο πρότυπο κρύβεται μια ισχυρή βιομηχανία) και είναι στο χέρι μας να τα ακολουθήσουμε, να τα αγνοήσουμε ή να τα αντιστρέψουμε διεκδικώντας το δικό μας μερίδιο προσοχής – χαρακτηριστικό παράδειγμα η βαρέων βαρών Μπεθ Ντίτο του συγκροτήματος Gossip. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς ψηφίζουμε υπέρ της άσκησης ως σταθερού συστατικού της καθημερινότητάς μας. Διότι ομορφαίνει το γυναικείο σώμα κάθε ηλικίας, θωρακίζει την υγεία και απογειώνει τη διάθεση. Εξάλλου λίγες δραστηριότητες μας προσφέρουν την αίσθηση ευεξίας που ακολουθεί μια ωριαία εντατική προπόνηση. Ισως το αποτέλεσμα να είναι συγκρίσιμο μόνο με μια βραδιά καλού σεξ.





0 σχόλια »

Leave your response!