, ,

Ζάχαρη: Ένας Γλυκός Πειρασμός Υπεύθυνος για τον Σχηματισμό των Ρυτίδων

Τρίτη 26 Απριλίου 2011 Leave a Comment


Η υπερκατανάλωση ζάχαρης  ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο τηςγλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη,  προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση.
Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products).

Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος.
Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)!
Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας.
Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας.
Ο ρόλος  της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός!
Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.
Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι.
Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες!
Αν  σκεφτεί κανείς ότι  το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από  πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων.
Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.
Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί.
Επίσης, η κοσμετολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα κατά της γλυκοζυλίωσης ή όπως συχνά αναφέρεται και ως «καραμελοποίηση» των πρωτεϊνών του δέρματος.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μόριο καρνοσίνη, που βρίσκεται στους μυς και στον εγκέφαλο, δρα ενάντια στη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών στους ιστούς.
Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης στο εμπόριο που περιέχουν καρνοσίνη , αυτό το εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα της, προσφέροντας αντιγηραντική δράση και συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της διαδικασία της γήρανσης.

0 σχόλια »

Leave your response!