, , ,

Κάντε την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011 Leave a Comment


Προσεγμένη διατροφή, εντατική άσκηση και εξειδικευμένη φροντίδα αποτελούν ένα τρίπτυχο δράσης, εν όψει της θερινής περιόδου, για να συσφίξετε το σώμα σας και να περιορίσετε την έκταση της κυτταρίτιδας.

Η εποχή που όλες οι γυναίκες αναζητούν αυτή την περίφημη συνταγή που θα τις απαλλάξει από το πρόβλημα της κυτταρίτιδας έφτασε. Πολλά υποσχόμενες κρέμες, μαγικά βότανα, επαναστατική γυμναστική, πρωτοποριακές δίαιτες, όλα επιστρατεύονται στη μάχη για την καταπολέμηση της.
Παρά την αντίληψη που επικρατεί, η κυτταρίτιδα δεν επισκέπτεται μόνο τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και τα αδύνατα. Ως αποτέλεσμα κληρονομικότητας, κακής διατροφής και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως σε μηρούς, γλουτούς, γόνατα, κοιλιά, ακόμη και μπράτσα.
Αφού, λοιπόν, τα γονίδια δεν μπορούν να αλλάξουν, ας δούμε τι μπορεί να γίνει με τους υπόλοιπους παράγοντες, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της ή έστω να βελτιώσουμε την όψη του δέρματος.
Τι είναι ακριβώς η κυτταρίτιδα;
Μέσα στον λιπώδη ιστό τα κύτταρα είναι οργανωμένα σε ομάδες που διαχωρίζονται από ίνες συνδετικού ιστού. Καθώς μεγαλώνουμε, τα λιποκύτταρα πολλαπλασιάζονται και τα λιπίδια που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών αποθηκεύονται μέσα σε αυτά, διογκώνοντάς τα. Η κακή ποιότητα του συνδετικού ιστού, σε συνδυασμό με την κακή μικροκυκλοφορία, προκαλούν οίδημα και επιπλέον διόγκωση των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Είναι πολλοί οι παράγοντες που ευνοούν την κυτταρίτιδα ή τη ραγδαία εξέλιξη της. Κάποιες παράμετροι σαφώς δεν μπορούν να αλλάξουν, κάποιες άλλες όμως μπορούν να βελτιωθούν αισθητά.
Οι συνήθεις «ύποπτοι»
  • Ορμόνες: Ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται άμεσα από τις απότομες μεταβολές των επιπέδων των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση καθώς και κατά τους πρώτους μήνες λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, τα οιστρογόνα ενεργοποιούν τη διαδικασία εναπόθεσης λίπους, ενώ η προγεστερόνη ευνοεί την κατακράτηση υγρών που συμβάλλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
  • Γονίδια: Οταν στην οικογένεια υπάρχει ι στορικό παχυσαρκίας, ευρυαγγειών, κατακράτησης υγρών και σε αυτά προστεθούν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες, τότε η «επίσκεψη» της κυτταρίτιδας είναι σχεδόν σίγουρη.
    Στρες: Η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης σε περιόδους παρατεταμένου στρες ενδέχεται να εμποδίσει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα και να ευνοήσει τη συσσώρευση λίπους.
  • Καφές: Μπορεί η καφεΐνη να αποτελεί ένα από τα βασικότερα ενεργά συστατικά των προϊόντων για την αντιμετώπιση της, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου κόλα δημιουργεί κυτταρίτιδα. Κι αυτό γιατί η καφείνη που περιέχουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με το στρες, με αποτέλεσμα τη διαρκή έκκριση αδρεναλίνης από τον οργανισμό και τη συσσώρευση του λίπους. Τσιγάρο: Η νικοτίνη δυσχεραίνει την οξυγόνωση των κυττάρων και τη μικροκυκλοφορία, ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και προσθέτει τοξίνες που δεν παροχετεύονται εύκολα, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό κυτταρίτιδας.
  • Καθιστική ζωή: Η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα του γραφείου ή στον καναπέ του σπιτιού δυσχεραίνει την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού, το οποίο σταδιακά αδρανοποιείται και έτσι οι τοξίνες συσσωρεύονται και μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό.
  • Δίαιτες γιο-γιο: Η αυξομείωση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την παράλειψη βασικών γευμάτων δημιουργεί στον οργανισμό μας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στα όρια της λιμοκτονίας, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει ακόμη περισσότερες ποσότητες λίπους.
  • Συντηρητικά και φαστ φουντ: Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα ενζύμων που διευκολύνει την πέψη και την αποβολή των τοξινών. Τα τυποποιημένα όμως σνακ και φαγητά, τα οποία περιέχουν χημικά συστατικά, γλυκαντικά και συντηρητικά, δεν αναγνωρίζονται από αυτά τα ένζυμα. Ετσι, όλες αυτές οι ουσίες δεν μεταβολίζονται εύκολα, συσσωρεύονται σαν τοξίνες, προκαλούν κατακράτηση υγρών και διαταράσσουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, με συνέπεια τη συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.
Υπάρχει λύση;
Η κυτταρίτιδα δεν εξαφανίζεται οριστικά. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί μέχρι ενός σημείου, κυρίως στα αρχικά στάδια, και τα σημάδια της να γίνουν λιγότερο εμφανή. Θα πρέπει όμως να γίνουν συγκεκριμένες συνδυαστικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν και σε αλλαγή του τρόπου ζωής.
Η καλλυντική φροντίδα
Η βιομηχανία της ομορφιάς τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά στη μελέτη για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας καθώς και στην αξιολόγηση των ενεργών συστατικών που αναστέλλουν την εξέλιξη της. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι φόρμουλες που περιέχουν στη σύνθεση τους καφεΐνη, τα φύκια, διάφορα φυτικά συστατικά, αιθέρια έλαια καθώς και μόρια χημικής ή βιοτεχνολογικής προέλευσης διευκολύνουν τη λιπόλυση, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και παράλληλα προσφέρουν συσφιγκτική και αποσυμφορητική δράση. Αν καταφύγετε σε αυτήν τη μέθοδο, να θυμάστε ότι, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιείτε συστηματικά τέτοια προϊόντα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και, φυσικά, να συνδυαστούν με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.
Το έντονο μασάζ
Αποτελεί πολύ καλή πρόταση για τη διάσπαση των συσσωρευμένων λιπών στα επίμαχα σημεία, μόνο που τα αποτελέσματα είναι παροδικά. Αντίθετα, το λεμφικό μασάζ είναι σαφώς πιο ευεργετικό, αφού διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Η συγκεκριμένη μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία και, για να φανούν αποτελέσματα, χρειάζονται περισσότερες από 20 συνεδρίες.
Η πιο διαδεδομένη θεραπεία όμως κατά της κυτταρίτιδας θεωρείται η ενδερμολογία. Πρόκειται για ένα σύστημα αποτελούμενο από δύο κυλίνδρους, ελεγχόμενους από υπολογιστή, που προκαλούν ταυτόχρονα συμπίεση και αναρρόφηση στις προβληματικές περιοχές του σώματος, διεγείροντας τη λεμφική κυκλοφορία. Χρειάζονται 20 - 25 συνεδρίες και η αίσθηση είναι αυτή ενός πολύ έντονου μασάζ.
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
  1. Ινώδης κυτταρίτιδα: Συναντάται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, που συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους. Γίνεται ορατή όταν η γυναίκα καθίσει και πιεστούν οι επίμαχες ζώνες. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα έχει να κάνει με λιποκύτταρα που έχουν παγιδευτεί επηρεάζοντας τον ινώδη ιστό, ο οποίος αυξάνεται και σκληραίνει. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τύπο κυτταρίτιδας, όσο μειώνεται το βάρος, τόσο πιο ορατό γίνεται το πρόβλημα.
  2. Λιπώδης κυτταρίτιδα: Εμφανίζεται στα σημεία όπου υπάρχει τοπικό πάχος και είναι ευρέως γνωστή ως «καπιτονέ όψη». Συνήθως εμφανίζεται όταν τα λιποκύτταρα φουσκώνουν και στριμώχνονται μεταξύ τους από την υπερβολική πρόσληψη λίπους και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, κάνοντας την παρουσία τους αρκετά έντονη.
    Οιδηματώδης κυτταρίτιδα: Εδώ τον κύριο λόγο έχει η κατακράτηση υγρών. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και γίνεται ακόμη πιο έντονη πριν από την περίοδο. Σε αυτή την κατηγορία τα λιποκύτταρα διογκώνονται και πιέζουν τα αγγεία, προκαλώντας προβλήματα στη μικροκυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο τα υγρά του οργανισμού να εγκλωβίζονται στον λιπώδη ιστό, δημιουργώντας κυτταρίτιδα.
  3. Οζώδης κυτταρίτιδα: Επώδυνη όταν πιέζεται και σκληρή στην υφή, είναι η συνηθέστερη μορφή της χρόνιας και εγκατεστημένης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος κυτταρίτιδας. Σε αυτόν τον τύπο τα λιποκύτταρα, καθώς διογκώνονται και σπρώχνουν το ένα το άλλο, δημιουργούν μικρές και συμπαγείς ζώνες μέσα στο δέρμα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
 
  • Νερό: Είναι κλισέ, αλλά αυτά τα 8 ποτήρια την ημέρα, που ακούτε τόσα χρόνια, κάνουν θαύματα στη σιλουέτα. Οσο πιο πολύ νερό πίνετε, τόσο πιο πολλές τοξίνες αποβάλλετε, ενώ η αίσθηση της πείνας μειώνεται αισθητά.
  • Λιπαρά ψάρια: Πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνουν αισθητά την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Μπλε και μαύρα φρούτα: Φρούτα όπως βατόμουρα, μούρα και κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιδρούν αρνητικά στην ελαστικότητα του δέρματος.
  • Σελινο, κρεμμύδι, σπαράγγια και πεπόνι: Φυσικά διουρητικά, βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
  • Παπάγια και ανανάς: Τα μαγικά ένζυμα που περιέχουν βοηθούν στη διάλυση των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται γύρω από τις ίνες του δέρματος.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ
Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, μπορείτε να δείτε σημαντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα του σώματος. Οπως, για παράδειγμα, αν ανεβαίνετε τις σκάλες και αποφεύγετε το ασανσέρ. Ή αν παρκάρετε το αυτοκίνητο σας λίγο πιο μακριά και περπατάτε μερικά λεπτά παραπάνω. Η καλύτερη λύση είναι, φυσικά, να εντάξετε 2-3 φορές την εβδομάδα και μια μορφή άσκησης σε κάποιο γυμναστήριο ή αθλητικό κέντρο.



ΚΑΙ 

0 σχόλια »

Leave your response!